Alfréd
-2 °C
2 °C

Nemzetközi nőnap a plenáris ülésen: középpontban a menedékkérő nők

2016.03.08. 09:04
Március 8-a a nemzetközi nőnap, amely alkalomból az Európai Parlament idén a női menekültek helyzetére hívja fel a figyelmet. A nők helyzete és a nemek közti egyenlőség visszatérő eleme a strasbourgi plenáris ülésnek a héten: kedden az EP-képviselők vitáznak és szavaznak Mary Honeyball (szocialista, brit) kapcsolódó jelentéséről, Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főmegbízottja pedig a menekültválságról, kiemelten a női menekültek helyzetéről beszél a plenárison. A vitákat élőben lehet követni.

A női menekültek és menedékkérők a középpontban

A keddi strasbourgi plenáris ülésen az EP-képviselők Mary Honeyball (szocialista, brit) jelentéséről vitáznak és szavaznak, amely szerint uniós szintű intézkedések szükségesek a női menekültek helyzetének javításáért. A vitát élőben lehet követni kedden 9:30 körül.

Ezt követően Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főmegbízottja 11:30 körül vitázik az EP-képviselőkkel a menekültválságról. A vitát ide kattintva lehet követni.

Nemek közötti egyenlőség az EP-ben

Hétfőn késő este Angelika Mlinar (liberális, osztrák) jelentéséről vitáznak az EP-képviselők, amely azt vizsgálja, hogyan érvényesül a nemek közötti egyenlőség az Európai Parlament munkájában. A vitát élőben lehet követni.

Március 8-án 9 órától az Európai Bizottság képviselői beszélnek a plenáris ülésen arról, milyen a nők jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzete Európában. A vita ide kattintva követhető.

Programok a Parlamentben

A Parlamentárium, az Európai Parlament interaktív látogatóközpontja fotókiállítást szervez, amely a női menekültek Európa fele tartó útját mutatja be. Az EP felkérte Marie Dorigny díjnyertes fotóriportert, hogy készítsen képsorozatot a témáról. A kiállítást 2016. június 1-ig lehet megtekinteni.

Március 3-án, csütörtökön a Parlament nőjogi szakbizottsága parlamentközi ülést tartott, amelyen többek között szó volt arról, hogyan lehet megakadályozni a menedékkérő nők elleni erőszakos cselekményeket, milyen mértékű egészségügyi ellátást kapnak és milyen intézkedésekkel lehet elősegíteni, hogy könnyebben beilleszkedjenek a társadalomba.

A nőnap kapcsán szervezett programokon az Index is részt vett, magyar EP-képviselőkkel is beszéltünk a menekültválságról és benne a nők helyzetéről.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.