Mátyás
-6 °C
1 °C

Jó kormányzás, fenntartható fejlődés, regionális integráció

2016.03.08. 06:03
40 évre tekint vissza az Európai Unió és Tanzánia partneri együttműködésének története – derül ki azokból az adatokból, melyeket az EU a Fejlesztés Európai Éve és az évforduló kapcsán adott ki. Az Unió mellett a tagországok, a Világbank, civil szervezetek és az ENSZ is együttműködnek Tanzániával, hogy segítsék elérni az ország hosszú távú gazdasági és társadalmi céljait.

Tanzánia az elmúlt 40 évben több mint hárommilliárd eurót (930 milliárd forintnak megfelelő összeget) kapott a legkülönbözőbb fejlesztési projektek részeként. A fő cél a szegénység enyhítése, történjen akár útépítéssel, szanitációs vagy egészségügyi fejlesztéssel, oktatással vagy jó kormányzással. Bár korábban csak nem állami szervezeteken keresztül finanszírozták ezeket a projekteket, újabban egyre gyakoribb, hogy a pénzeket a kormány kapja költségvetési támogatásként.

A 2014-2020 közötti időszakra az Európai unió összesen 626 millió eurót (194 milliárd forintot) különített el bilaterális támogatásként Tanzánia fejlesztésére. A nemzeti döntéshozó szervekkel közösen kialakított prioritást a következő területek élvezik:

  • 291 millió euró (90 milliárd forint) jó kormányzásra, a befogadó, fenntartható és munkahelyteremtő növekedés támogatására, a szociális szolgáltatások, a közhivatalok elszámoltathatósága és az átláthatóság fejlesztésére
  • 180 millió euró (55 milliárd forint) energiaügyi fejlesztésre – fontos kiemelni a nap- és vízenergiát, valamint a biogázt
  • 140 millió euró (43 milliárd forint) a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésére, és a klímaváltozásnak való kitettség csökkentésére – ez azért különösen fontos, mert a lakosság 80 százaléka klímaérzékeny, csapadékfüggő mezőgazdaságból él

A bilaterális együttműködés emellett a magánszektornak is támogatást jelent, a fő cél ebben a munkahelyteremtés; egyben tovább támogatják a civil szektort és a helyi önkormányzatokat is. Az EU támogatja Tanzánia regionális integrációját, elsősorban a Kelet-afrikai Közösség (EAC) keretei közt (az államközi szervezet tagjai Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzánia és Uganda).

Az eredmények a tanzániai társadalom egészére hatással vannak:

  • Az elmúlt 10 évben megduplázódott az általános iskolába járó gyerekek aránya.
  • Egyre több a tanár, a több mint 50 diák/tanító aránnyal működő általános iskolai körzetek száma évről évre csökken.
  • Nőtt a nővérek és bábák száma is.
  • Az útinfrastruktúra 14 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben.
  • Csökken a szegénység, például a tégla- vagy kőfalú házakban lakó emberek aránya több mint kétszeresére nőtt öt év alatt.

Tanzánia 51,2 millió lakosának 28 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. A születéskor várható élettartam 61 év. Az ország költségvetésének 10 százalékát nemzetközi fejlesztési-együttműködési források állják. Az Európai Bizottság delegációjával nemrég két EU-s támogatású projektet is megnéztünk: egy a legszegényebbeket Robin Hood-mintára gyógyító kórházat, és egy maszáj nőkre szabott alapszintű pénzügyi tréninget.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.