Szuperbaktériumok: csökkentsék az antibiotikumok használatát az állattartásban

2016.03.10. 17:04 Módosítva: 2016.03.10. 17:19
Hogy le lehessen küzdeni a baktériumok növekvő antibiotikum-rezisztenciáját, vissza kell fogni az antimikrobiális gyógyszerek használatát és újakat kell kifejleszteni, jelentette ki az Európai Parlament csütörtökön. Frissítenék az állatorvosi gyógyszerekről szóló jogszabályt, betiltanák az állatok preventív antibiotikumos kezelését.

„Azáltal, hogy az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett, hogy a világ egy antibiotikumok utáni kor felé közeleg, ahol az antibiotikum-rezisztencia több halált okoz évente, mint a rák, ideje volt energetikus lépéseket hoznunk és megfognunk a problémát a gyökerénél”, mondta a véleményt jegyző Françoise Grossetête francia néppárti képviselő.

„Az antibiotikum-reszisztencia elleni küzdelemnek az állatgazdaságokban kell kezdődnie. Meg akarjuk akadályozni az antibiotikumok csupán preventív célú használatát, korlátozni a kollektív kezeléseket szigorúan meghatározott esetekre, és be akarjuk tiltani az antibiotikumok, vakcinák és a pszichotropikus gyógyszerek online árusítását. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően azt reméljük, hogy csökken a fogyasztók tányérjára kerülő antibiotikumok mennyisége” – tette hozzá.

Semmilyen körülmények között sem szolgálhatnak az állatgyógyszerek a teljesítmény növelésére vagy a rossz állattenyésztés kompenzálására, mondják az EP-képviselők, akik a profilaktikus kezelések (azaz a fertőzés klinikai tüneteinek hiányában, megelőző intézkedésként használt gyógyszeres kezelések) egyes állatokra és csak állatorvos által igazolt esetekre való korlátozását javasolják.

Egyre ellenállóbak a baktériumok

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ nemrég adott ki figyelmeztetést, hogy emberekben, állatokban és élelmiszerekben található baktériumok továbbra is ellenállónak mutatkoznak a legszélesebb körben használt antimikrobiotikumoknak.

Tudósok szerint a fertőzések kezelésében kulcsfontosságú ciprofloxacinnal szembeni ellenállás különösen magas a Campylobacter baktériumnemzetségen belül, így csökkentve a élelmiszerekből eredő súlyosabb fertőzések kezelésének lehetőségeit. Eközben a multidrog-rezisztens Salmonella baktériumok tovább terjednek Európában.

Az antimikrobiális rezisztencia leküzdésének támogatására, a felülvizsgált törvény felhatalmazná a Bizottságot annak megállapítására, hogy mely antimikrobiális gyógyszereket kell kizárólagosan emberek kezelésére elkülöníteni.

Innováció

Az új antimikrobiális gyógyszerek kutatásának serkentésének érdekében az EP-képviselők támogatják olyan ösztönzők bevezetését, mint például a hosszabb védelmi időszak az új gyógyszerek technikai dokumentációjára, kereskedelmi védelem az innovatív hatóanyagok számára, és védelem a már létező antimikrobiális termék javítását vagy piacon tartását célzó kutatásokba való jelentős befektetéseknek.

Csütörtökön a képviselők Claudiu Ciprian Tănăsescu román szocialista politikus jelentését is támogatták, amely egy másik törvényt egészít ki, az állatgyógyászati termékek értékesítési engedélyezését javítandó, amely az emberi alkalmazásra szánt gyógyszerekétől el lesz különítve.

Következő lépések

Mindkét jelentést kézfeltartással fogadták el. A képviselők arról is szavaztak, hogy megkezdik az egyeztetéseket az uniós Miniszterek Tanácsával, hogy minél előbb jogszabály születhessen a jelentésből.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Bankszámla