Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

A menekült nők nagy része kiskorú

2016.03.11. 12:56
Az Európába érkező menedékkérő nők 40 százaléka kiskorú. Az ide vezető út és az élet a menekülttáborokban számukra különösen veszélyes.

A statisztikák azt mutatják, hogy a menedékkérők közül a kiskorú nők száma kiemelten magas. 2015-ben Németországban 56 751 volt a 18 éven aluli menedékkérő nők száma, amely a menedékkérők mintegy 40%-át jelentette.

Forrás: Európai Parlament
Forrás: Európai Parlament

  

A calais-i illegális tábor mintegy 2000 irakinak és szíriainak nyújt menedéket, akik közül 200 nő. Ezek a nők kizárólag olyan civil szervezetektől kapnak itt segítséget, mint a Nőgyógyászok Határok Nélkül, derül ki az Európai Parlament videójából.

Szenvedésük és kétségbeesésük ellen sok EP-képviselő emeli fel a szavát. Az utazás közben feltűnően sok nőt ér erőszak, gyakran már az indulás előtt is, nem csak a háborúban, hanem a családon belül is. Az úton azután nagyon sok velük szemben a nemi alapú erőszak, a szexuális erőszak, és gyakori, hogy ellenszolgáltatásokért követelnek tőlük szexet, hogy így fizessenek a csempészeknek és az üzéreknek. Bár pokoli körülmények között élnek, konokul folytatni akarják az útjukat gyermekeik érdekében és saját magukért.  

Az Európai Parlament kedden jelentést fogadott el a menekült nők védelméről, bővebben itt olvashat róla.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.