2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

2016.04.16. 17:32
Április 25-ig jelentkezhetnek osztályok a Parlamenti Ifjúsági Napra, ahol töbek között megismerkedhet az Erasmus+ programmal, valamint hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel beszélgethethetnek.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg május 27-én a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A programot az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közösen szervezi.

A Parlamenti Ifjúsági Nap célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, az Országházat, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában.

A Parlamenti Ifjúsági Napon részt vevő 250 diák hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel beszélgethet, interaktív vitajátékban vehet részt, bejárhatja az Országházat, és megismerkedhet az EU ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is, amely lehetőséget teremt a fiataloknak saját ötleteik megvalósítására.

A képviselői vita a fiatalok saját, előre átgondolt kérdéseire, a vitajáték pedig az őket érintő témákra épül, melyeket a helyszínen megvitathatnak magyar illetve európai parlamenti képviselőkkel.

A csoportok részvételét - a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt - szakmai zsűri értékeli.

A Parlamenti Ifjúsági Napra való jelentkezés feltétele, hogy az osztályok átgondolják és összegyűjtsék azokat a témákat, kérdéseket, amelyeket a meghívott képviselőkkel meg szeretnének vitatni (néhány mondatban, legfeljebb kérdéssel).

Jelentkezni az online adatlap kitöltésével lehet. A programokon egy osztály maximális létszáma harminc fő (plusz két kísérő) lehet. Az osztályok kiválasztásánál az általuk javasolt témákat és a földrajzi kiegyenlítettség szempontjait veszik figyelembe a szervezők. Előnyt jelent, ha a diákok küldenek egy rövid bemutatkozó üzenetet (legfeljebb kétperces, okostelefonnal készített videóüzenet).

Az Országház-látogatáshoz a MÁV iskolai csoportoknak ingyenes utazást biztosít. Kérjük, a jelentkezési felületen jelezzék, ha az ingyenes utazás lehetőségét igénybe szeretnék venni! A résztvevőknek a szervezők szendvicsebédet biztosítanak.

További információ ide kattintva érhető el.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.