Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Csökkent az európai intézményekbe vetett bizalom Romániában

2016.04.21. 16:35 Módosítva: 2016.04.21. 16:35

Tavaly július óta folyamatosan csökken az európai intézményekbe vetett bizalom Romániában - derült ki egy friss felmérésből, írja az Adevarul.ro hírportál nyomán az MTI.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet tavaly júliusban gyűjtött adataihoz viszonyítva az Európai Unió bizalmi indexe 60 százalékról 47 százalékra, az Európai Bizottságé 50-ről 41 százalékra, az Európai Parlamenté pedig 51-ről 42 százalékra esett vissza Romániában.

A nemzetközi intézmények közül a NATO vezeti a bizalmi listát Romániában, de a védelmi szövetség megítélése is 62 százalékról 55 százalékra csökkent az utóbbi háromnegyed évben. Az európai intézményekbe vetett - hagyományosan magas - romániai bizalom csökkenését a felmérést megrendelő, liberális hátterű Adevarul a bevándorlási válsággal hozta összefüggésbe.

A lap szerint azért romlott az unió megítélése a románok között, mert "az európai vezetőknek nem sikerült olyan megoldást találniuk, amellyel meggátolnák a migránsok illegális bejutását Európába". A felmérés szerint a hazai állami szervek népszerűségi listáját 80 százalékkal a tűzoltóság vezeti, amelyet a hadsereg és csendőrség követ 76, illetve 72 százalékkal.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a negyedik a sorban, a vádhatóság bizalmi indexe 60 százalék körül mozog. A politikai intézmények között az elnöki hivatal vezet 45 százalékkal (tavaly júliusban még 49 százalékon állt). A legkevesebben a parlamentben (12 százalék) és a politikai pártokban (8 százalék) bíznak. A INSCOP közvélemény-kutatása március 21-28. között készült, az ország felnőtt lakosságának nézeteit háromszázalékos hibahatárral tükröző ezerfős mintán.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.