Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Elviselhetetlenek a magyar tranzitzónák

2016.05.02. 18:17
Rebecca Harms EP-képviselő közös európai határszabályozást akar. A magyar szabályokat veszélyesnek és embertelennek nevezte szegedi sajótájékoztatóján.

Az Európai Unió határain a határőröknek közös európai szabályok szerint kellene eljárniuk – jelentette ki Szegeden Rebecca Harms, az EP Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciójának társelnöke. Szerinte az EU nem akadályozhatja, hogy a háborús övezetből menekülők legálisan juthassanak Európába és beadhassák a menedékkérelmüket.

A német politikus meglátogatta a röszkei és tompai tranzitzónákat is, és azt mondta, elviselhetetlenek találja az ottani körülményeket. A menedékkérőket akár hetekig is várakoztatják, akkor is ha betegek, vagy gyerekekkel utaznak. Ráadásul Harms szerint az embercsempészeket nem állítja meg a tranzitzóna, hiába hivatkoznak erre a magyar hatóságok.

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője arról beszélt: hazugság a kormány állítása, a várakoztatás nem védi meg Európát. A jelenlegi eljárás során amúgy is eltűnik a befogadóállomásokon elhelyezettek 95%-a, ezért a rendszer sem humanitárius, sem biztonsági szempontból nem működik, csak arra jó, hogy megnehezítse a háború ellen menekülők sorsát.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.