Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Átadták az V. Károly Európa-díjat

2016.05.09. 20:36

Az európai értékek melletti kiállásra szólított fel VI. Fülöp spanyol király és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is az V. Károly Európa-díj átadóján a kelet-spanyolországi Yuste monostorban, ahol Sofía Corradit, az Erasmus felsőoktatási nemzetközi diákcsereprogram létrehozóját tüntették ki az elismeréssel.

VI. Fülöp hangsúlyozta, hogy az EU-nak az eddigieknél több elszántságra és felelősségre van szüksége, hogy mozgósítsa állampolgárait az „integráció, az egység és a haladás" érdekében, mert „Európa sokkal erősebb mint a mai világot fenyegető bizonytalanságok". Felhívást intézett a fiatalokhoz, kérve, hogy járuljanak hozzá ezeknek az európai értékeknek megtartásához.

Az Európai Parlament elnöke spanyol nyelven elmondott felszólalásában aggodalmának adott hangot. Szerinte az idegengyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia épp ellenkezői mindazoknak, amelyek naggyá tették Európát. Schulz példaként említette az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállam, és a szolidaritás melletti elkötelezettséget.

A díjazott Sofía Corradi arról beszélt, hogy az Erasmus-program az európai integráció és a béke előmozdítása is egyben. A résztvevő diákok nem csupán nyelvet tanulnak, világot látnak, hanem megmártózhatnak egy másik ország kultúrájában is, mondta az Erasmus Anyja néven is emlegetett olasz professzorasszony. Mint mondta, ez a program 1987-es indulása óta 3,5 millió diákot ösztönzött bölcsességre, kreativitásra és önállóságra.

Mint megírtuk, az EuroparlTV is találkozott Rómában Corradival, a vele készült riportjukat itt lehet megnézni:

Az V. Károly Európa-díjat X. alkalommal adták át. Odaítélésekor a fő szempont, hogy a díjazott munkájával hozzájáruljon Európa kulturális, tudományos és történelmi értékeinek növeléséhez, illetve az Európai Unió építéséhez.

Az elismerést 90 ezer eurós jutalom is kíséri, amelynek felét megkapja a díjazott, a fennmaradó összegből pedig a nevével fémjelzett ösztöndíjat alapítanak. A kitüntetést korábban megkapta mások mellett például Wilfried Martens, Mihail Gorbacsov, Helmut Kohl és José Manuel Barroso is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.