EP: EU-s szemmel Kína nem piacgazdaság

2016.05.10. 22:49 Módosítva: 2016.05.11. 21:35

Az uniós kritériumok szerint Kína nem számít piacgazdaságnak, az országban működő vállalatok jelentős állami támogatásokban részesülnek, az alacsony exportárakat nem a kereslet és kínálat törvényei alakítják, hangsúlyozták politikai hovatartozástól függetlenül a képviselők az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A tisztességtelennek minősülő kínai verseny kezeléséről szóló vitában a hozzászólók többsége kiemelte, hogy Kína exportra szánt termelési többletkapacitása komoly gazdasági károkat okoz az Európai Uniónak, különösen az acéliparban, ahol dolgozók százezrei féltik a munkájukat.

Számos EP-képviselő arra kérte az Európai Bizottságot, hogy sürgősen álljon elő új dömpingellenes intézkedési javaslattal, mások viszont amellett érveltek, hogy egyértelművé kell tenni: Kína nem biztos, hogy megkapja a piacgazdasági státuszt.

„Az acélipari válságot kiemelten kezeli az Európai Bizottság" – szögezte le Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos, aki szerint egyértelmű, hogy Kína nem piacgazdaság. Mint mondta, a bizottság olyan javaslaton dolgozik, amely megfelel a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályainak, ugyanakkor erős kereskedelmi védelmet biztosít az európai cégek számára. A politikus ígéretet tett arra, hogy a biztosok kollégiuma még a nyári jogalkotási szünet előtt megtárgyalja az ügyet.

A soros uniós elnökség képviseletében Jeannine Hennis-Plasschaert holland védelmi miniszter elmondta, hogy az EU-tagországok külügyminiszterei március 13-án egyeztetnek a kérdésről.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta, hogy „bár Kína tett jelentős lépéseket a piacgazdasági működés felé, továbbra sem biztosítottak az egyenlő verseny feltételei. Ennek következtében nemcsak jogosak, hanem szükségesek is a kínai dömpinget kizáró, az európai piacot védő intézkedések".

A képviselő szerint a helyzet különösen súlyos az acélipar esetében, ahol az egyenlőtlen piaci verseny végképp tönkreteheti az európai vállalkozásokat. Mint hangsúlyozta, „ezen a területen különösen igaz, hogy a tagállamok egyedül tehetetlenek, csak az Európai Unió közös fellépésével lehet megvédeni a munkahelyeket, és garantálni a piac megfelelő működését".

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.