Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az EU és a NATO is együtt érez a németekkel

2016.12.20. 02:59
Több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak azok után, hogy hétfő este egy teherautó belehajtott egy berlini karácsonyi vásárba, és legalább kilenc embert megölt.

Az MTI válogatása szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta a Twitteren, hogy mélységesen lesújtották a történtek. Hangsúlyozta, hogy Európa kész segíteni a német hatóságoknak.

Az Európai Unió részéről mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétet nyilvánított.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár együttérzését fejezte ki az események miatt. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára azt írta, hogy lesújtotta a támadás, és szolidaritásáról biztosította Németországot.

Charles Michel belga kormányfő arról számolt be, hogy országa biztonsági szolgálatai szorosan figyelemmel követik a németországi eseményeket, de a hatóságok nem emelték meg a terrorkészültség szintjét, azt továbbra is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják.

Legkevesebb kilenc ember halt meg és sokan megsebesültek hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban, amikor a tömegbe hajtott egy teherautó. A történtek háttere egyelőre nem ismeretes, nem kizárt, hogy iszlamista indíttatású merénylet történt, de az sem, hogy véletlen baleset.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.