16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Nem csak a felcsúti kisvasútra kíváncsiak az EP ellenőrei

2017.09.18. 08:54
Hétfőn délben érkezik Budapestre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége. A tényfeltáró út programjának előkészítése olyan mértékű ellenállásba ütközött a kormány részéről, amilyet hasonló utaknál eddig még nem tapasztaltak az Európai Parlamentben.

A kormány igyekezett pártpolitikailag motiváltnak beállítani az utat, leginkább amiatt, hogy a programban szerepel a felcsúti kisvasút megtekintése. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, Ingeborg Grässle többször hangsúlyozta, az út a 2011-es korábbi ellenőrző út folytatása, amelynek legfontosabb célja az egykori szocialista-szabad demokrata városvezetésnek és kormánynak kellemetlen 4-es metró ellenőrzése. A diplomáciai nyomásgyakorlástól a nyilvános üzengetésig volt minden az ügyben, erről részletesebben itt írtunk korábban.

A felcsúti kisvasút
A felcsúti kisvasút
Fotó: Máthé Zoltán

Úgy tűnik, a néppárti, vagyis a Fidesz pártcsaládjába tartozó bizottsági elnök nagyon nem örül az út körül kialakult felhajtásnak, az uniós intézményektől ugyanis a kirobbant botrány óta semmilyen kérdésünkre nem kaptunk választ az ügyről. Ezzel igyekeznek elkerülni az újabb nyilatkozatváltást a kormánnyal, amelynek EU-ellenes kommunikációs kampányába jól beleillhet az ügy felfújása, de kezdetben a Miniszterelnökség se nyilvánosan akadt ki. Csak utólag derült ki, hogy Lázár János az ügy kipattanásakor már hetek óta levelezett a bizottsági elnökkel.

Azt ugyanakkor sikerült kiderítenünk, hogy Polt Péter legfőbb ügyész végül válaszolt a bizottságnak a tervezett találkozójukról. A felcsúti kisvasút illetékesei továbbra sem reagáltak a megkeresésekre, ennek ellenére a projekt megtekintése továbbra is szerepel a küldöttség programjában.

Na jó, de mégis mit keresnek itt?

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága azt csinálja, amit a neve is mutat: figyel rá, hogy nem

 • csalásokkal,
 • szabálytalanságokkal kísérve
 • vagy értelmetlen célokra

megy-e el pénz az uniós kasszából. Terepszemlét viszont csak évente háromszor szokott tartani, és nem is igazán az a dolga, hogy egyesével ellenőrizgessen. A testület ugyan javasolhat intézkedéseket az ilyen esetek megelőzésére és büntetésére, de valójában egyedi esetekben nem sokat tehet. Az Európai Parlamentnek kell megszavaznia a többéves és az éves EU-s költségvetést, és ebben fontos szerepe van az EP költségvetési bizottságának, ezt leszámítva viszont nem sok valódi hatalma van.

Az EU-nak van egy külön intézménye, az Európai Számvevőszék arra, hogy a szabálytalan vagy pazarló pénzköltéssel foglalkozzon. Innen is érkeznek ketten Budapestre az EP-küldöttséggel. Külön a csalásokkal is foglalkozik egy uniós szerv, az OLAF. Pénzvisszavonásról, büntetésről viszont az EU kvázi-kormánya, az Európai Bizottság dönthet.

A  projektek egy részét azért nézik meg, mert azoknál felmerült valamilyen probléma, de egyáltalán nem csak ilyeneket látogatnak meg, és ha igen, az se mindenhol a mostani kormány sara. Ennek ellenére a kormányból és a Fideszből politikai elfogultsággal vádolják a küldöttséget, holott a bizottság vezetője ugyanahhoz az uniós politikai családhoz tartozik, mint ők. Az se utal kampányolási szándékra, hogy csendben készítették elő a látogatást, a hírverést a bizottságon kívüli Ujhelyi István szocialista képviselő indította be (a 4-es metró miatt méretes öngólt is rúgva az MSZP-nek).

Hova látogatnak el, kikkel találkoznak?

 • Európai Innovációs és Technológiai Intézet: Az EIT uniós ügynökség, azaz itt eleve nem merül fel a kormány szapulása. A feladata, hogy közelebb hozza egymáshoz a kutatókat, egyetemeket és cégeket, így az innovatív ötletek hamarabb piacra kerülhessenek. 2008-ban hozták létre, és Budapest lett a székhelye, de nagyon nyögvenyelősen indult. Hat év alatt négy igazgatót fogyasztott el, tavaly pedig egy elég kritikus európai számvevőszéki jelentés jelent meg róla. Főleg a bonyolult működést kifogásolták. Egy európai bizottsági forrás korábban elismerte az EUrologusnak, hogy voltak problémák, de szerinte ezek mostanra rendeződtek.
 • 4-es metró: Szintén problémás eset, de az EIT-hez hasonlóan ez sem a Fidesznek vagy a mostani kormánynak kínos. Az EU csalásügyi hivatala, az OLAF vizsgálódott miatta, és szabálytalanságok, valamint korrupció gyanúját állapította meg. A testület jelentése a szerelvényeket szállító cég mellett a (dokumentumban egy kivétellel felsorolt szerződések idején MSZP-SZDSZ-es) városvezetést és Medgyessy Péter volt miniszterelnököt nevezte meg érintettként. Értékében messze veri bármelyik másik beruházást, amelyet meglátogatnak, az OLAF közel hatvanmilliárd forint visszafizettetését javasolta. Valójában úgy tűnik, sokkal inkább ez a lényege a látogatásnak, nem a felcsúti kisvasút (vagy legalábbis eredetileg ez volt). Ingeborg Grässle korábban azt közölte az EUrológussal, hogy a mostani út voltaképpen egy 2011-es korábbi látogatás folytatása, amikor ez volt az egyik megtekintett projekt.
 • Zeneakadémia, Pesti Vígadó: Mindkét felújítás jól sikerült beruházásnak tűnik. Az Európai Bizottság is gyakran hivatkozik rájuk, amikor az uniós támogatások felhasználását népszerűsíti. A küldöttséggel tartó Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint a kormány javasolta, hogy ezeket is látogassák meg. Így nem tűnik megalapozottnak Lázár János Ingeborg Grässlének írt vádja, hogy „szisztematikusan” lesöpörték volna a felvetéseiket.
 • Vál-völgyi Kisvasút: A felcsúti kisvasút hivatalos neve. Lázár János felháborítónak tartotta, hogy a több ezer uniós projekt közül épp egy olyat választottak ki, amely a miniszterelnök szülőfalujában valósult meg, de a látogatást indokolhatja, hogy OLAF-vizsgálat megy miatta (igaz, ellenzéki feljelentésre). Az ügy még nincs lezárva, azaz senki nem állapított meg szabálytalanságot, de egyelőre nem látszik a kisvasút gazdasági haszna és önálló fenntarthatósága.
 • Budapest szíve projekt: Jávor Benedek saját bevallása szerint maga javasolta, hogy ide is nézzenek el. A pesti Belváros megújítását célzó projekt kiírója az akkor Rogán Antal vezette V. kerület és a főváros volt, a 15 milliárdos fejlesztésre 9,9 milliárd forintinyi EU-s pénz érkezett. Az OLAF itt szabálytalanságokat állapított meg, de a rendőrség lezárta a nyomozást.
 • Turisztikai fejlesztések Baján: Itt a program szerint a „felelőtlen költekezésre” néznek példát.
 • Egy szekszárdi pincészet: Egy olyan esetnek tűnik, ahol nyilvánosan nem merült fel szabálytalanság vádja.
 • Polt Péter legfőbb ügyész, Takács Szabolcs EU-ügyekért felelős államtitkár, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár: A találkozó a Miniszterelnökség államtikáraival és a vádhatóság vezetőjével nem azt jelzi, hogy a bizottság ne lenne nyitott a kormányzat álláspontjára. Ennek ellenére Jávor Benedek néhány nappal ezelőtt arról írt, hiába keresték meg őket, a bizottsági tagok nem kaptak tőlük addig választ.
 • Civil szervezetek képviselői: Ha valamiben még a kormány támadást láthat, akkor esetleg ez a program lehet az. A lesorosozott Transparency International, valamint a K-Monitor és a Korrupciókutató Központ képviselőivel találkozik a küldöttség, de Lázár János ezt nem hánytorgatta fel a leveleiben. A küldöttség a Magyar Nők Szövetségével és a Megyei Jogú Városok Szövetségével is találkozik.
 • Állami Számvevőszék
 • az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


 • Hírek
 • Hírek