EP-képviselők aggódnak a román igazságügyi reform miatt

2018.02.08. 14:58

Számos képviselő aggodalmát fejezte ki a tervezett romániai igazságügyi reform miatt szerda este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az ülésen Vera Jourová uniós igazságügyi biztos is részt vett, aki az Európai Bizottság nevében a vitatott szabályok felülvizsgálatára szólította fel Bukarestet, kiemelve, hogy a kérdést társadalmi vitára kellene bocsátani a konszenzusos megoldás érdekében.

A vitában felszólalók többsége az igazságszolgáltatás függetlenségének fontosságát hangsúlyozta, és annak biztosítására szólította fel a román hatóságokat.

Romániában már egy éve szerveznek kisebb-nagyobb tüntetéseket a kormánypárt ellen azok a civil szervezetek, amelyek szerint a korrupt politikusok megmentéséért akarják átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot. A kormányoldal szerint viszont a reform azért szükséges, mert Románia ügyészállammá vált, ahol az ártatlanság vélelme és az emberi jogok is sérülnek.

A három törvényből álló igazságügyi csomagból január végén a második jogszabály is megbukott az alkotmánybírósági normakontrollon. A testület várhatóan a jövő héten dönt majd a harmadik törvényről. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Személyi kölcsön