Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EP-képviselők aggódnak a román igazságügyi reform miatt

2018.02.08. 14:58

Számos képviselő aggodalmát fejezte ki a tervezett romániai igazságügyi reform miatt szerda este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az ülésen Vera Jourová uniós igazságügyi biztos is részt vett, aki az Európai Bizottság nevében a vitatott szabályok felülvizsgálatára szólította fel Bukarestet, kiemelve, hogy a kérdést társadalmi vitára kellene bocsátani a konszenzusos megoldás érdekében.

A vitában felszólalók többsége az igazságszolgáltatás függetlenségének fontosságát hangsúlyozta, és annak biztosítására szólította fel a román hatóságokat.

Romániában már egy éve szerveznek kisebb-nagyobb tüntetéseket a kormánypárt ellen azok a civil szervezetek, amelyek szerint a korrupt politikusok megmentéséért akarják átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot. A kormányoldal szerint viszont a reform azért szükséges, mert Románia ügyészállammá vált, ahol az ártatlanság vélelme és az emberi jogok is sérülnek.

A három törvényből álló igazságügyi csomagból január végén a második jogszabály is megbukott az alkotmánybírósági normakontrollon. A testület várhatóan a jövő héten dönt majd a harmadik törvényről. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.