A meggyilkolt szlovák újságíróra emlékezett az EP

2018.03.01. 11:19

A szerdai ülés kezdetekor Antonio Tajani EP-elnök egy perc csendet rendelt el a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró emlékére.

„Daphne Caruana Galizia máltai újságírót csak pár hónapja gyilkolták meg és itt egy újabb elfogadhatatlan támadás a demokráciánk alapját jelentő sajtószabadság ellen” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy Ján Kuciak szenvedélyesen és nagy szakértelemmel végezte a munkáját és elszántan eredt a nyomába gyanús pénzügyeknek és adócsalási eseteknek – függetlenül attól, ki volt az elkövető.

„Elfogadhatatlan, hogy egy újságírót a munkája miatt megöljenek. Szavatolnunk kell a sajtó szabadságát és azt, hogy az újságírók akadály nélkül dolgozhatnak. A szlovák hatóságoknak ki kell derítenie az igazságot” – mondta Antonio Tajani.

Az EP-elnök elítélte, hogy a Boko Haram elrabolt 100 nigériai lányt. Követelte, hogy azonnal engedjék őket szabadon. Az incidenst nemzetközi humanitárius katasztrófaként jellemezte és a terrorizmus elleni harcban szorosabb együttműködést szorgalmazott az EU afrikai partnereivel.

Tajani emellett tájékoztatta a képviselőket arról, hogy a bolgár kormánypárt egyik minisztere becsmérlő kijelentéseket tett Ska Keller zöldpárti EP-frakcióvezetőre. A bolgár kormány elhatárolódott az esettől. (Európai Parlament Tájékoztatási Irodája)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön