Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Jean-Marie Le Pennek vaskos pénzt kell fizetnie az EP-nek

2018.03.07. 23:53

A francia Nemzeti Front (FN) három európai parlamenti (EP-) képviselőjének, köztük Jean-Marie Le Pen volt pártelnöknek vissza kell fizetnie az asszisztenseik után jogtalanul felvett uniós pénzeket, döntött az Európai Bíróság.

Az Európai Parlament illetékes szervei 2016-ban megállapították: Jean-Marie Le Pen, Bruno Gollnisch és Mylene Troszczynski jogtalanul vettek fel uniós pénzeket asszisztenseik után, akik a képviselői tevékenységükhöz nem kapcsolódó munkát végeztek. Le Pennel 320 ezer eurót, Gollnisch-sal 275 ezer eurót, Troszczynskivel pedig 56 ezret akar visszafizettetni a testület, amely ezért elrendelte a bérük és költségtérítésük jelentős csökkentését.

A képviselők a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordultak az EP döntésének visszavonását kérve, mondván, hogy a pénzek visszatartása akadályozza őket a mandátumuk hatékony gyakorlásában. Szerdai ítéletében a törvényszék elvetette a panaszosok érvelését és az Európai Parlamentnek adott igazat.

Az uniós parlament hasonló okokból Jean-Marie le Pen lányától, a Nemzeti Frontot vezető Marine le Pentől is közel 340 ezer eurót követel vissza, mivel ennyi pénzt fizetett ki két asszisztensének, akik nem a képviselői irodában, hanem a FN-nak dolgoztak. Ebben az ügyben még nem tűzték ki az ítélethirdetés időpontját, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.