Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EB felgyorsítaná a tőkepiaci unió megvalósítását

2018.03.13. 12:09

Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekben javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására, mondta Valdis Dombrovskis, az uniós bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke.

Az uniós biztos elmondta, a javaslatok a tőkepiacok megerősítését és az uniós befektetések élénkítését célzó szélesebb körű stratégia részét képezik. Ahhoz, hogy 2019-re megvalósítható legyen a tőkepiaci unió, három területen kell továbblépni:

  • európai „címkéket és útleveleket" kell létrehozni a pénzügyi termékeknek,
  • harmonizálni és egyszerűsíteni kell a tőkepiacok elmélyítésére irányuló szabályokat,
  • biztosítani kell a tőkepiacok következetesebb és hatékonyabb felügyeletét.

A bizottsági tájékoztatás szerint, ha a javaslatokat az Európai Parlament és Európai Unió Tanácsa jóváhagyja, a vállalkozásoknak és a befektetőknek lehetőségük nyílik arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta előnyöket. Ezért a bizottság arra is felkérte a társjogalkotókat, hogy biztosítsák a tőkepiaci unió megvalósítását szolgáló, mostani tárgyalási szakaszban lévő kulcsfontosságú reformok – így a tőkepiaci felügyelet megerősítésére, a vállalkozások szerkezetátalakítására és a fogyasztók új megtakarítási lehetőségeire vonatkozó javaslatok – mielőbbi elfogadását.

Az Európai Bizottság 2015-ben tette közzé a tőkepiaci unió létrehozására irányuló cselekvési tervét, amelynek célja, hogy Unió-szerte elősegítse a tőke valódi egységes piacának kialakítását. Létrejötte esetén meg fogja erősíteni a gazdasági és monetáris uniót azáltal, hogy előmozdítja az euróövezeten belüli, magánfelek közötti, határokon átnyúló kockázatmegosztást, segítve a rendszerszintű gazdasági sokkok kezelését, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.