Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az EB felgyorsítaná a tőkepiaci unió megvalósítását

2018.03.13. 12:09

Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekben javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására, mondta Valdis Dombrovskis, az uniós bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke.

Az uniós biztos elmondta, a javaslatok a tőkepiacok megerősítését és az uniós befektetések élénkítését célzó szélesebb körű stratégia részét képezik. Ahhoz, hogy 2019-re megvalósítható legyen a tőkepiaci unió, három területen kell továbblépni:

  • európai „címkéket és útleveleket" kell létrehozni a pénzügyi termékeknek,
  • harmonizálni és egyszerűsíteni kell a tőkepiacok elmélyítésére irányuló szabályokat,
  • biztosítani kell a tőkepiacok következetesebb és hatékonyabb felügyeletét.

A bizottsági tájékoztatás szerint, ha a javaslatokat az Európai Parlament és Európai Unió Tanácsa jóváhagyja, a vállalkozásoknak és a befektetőknek lehetőségük nyílik arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta előnyöket. Ezért a bizottság arra is felkérte a társjogalkotókat, hogy biztosítsák a tőkepiaci unió megvalósítását szolgáló, mostani tárgyalási szakaszban lévő kulcsfontosságú reformok – így a tőkepiaci felügyelet megerősítésére, a vállalkozások szerkezetátalakítására és a fogyasztók új megtakarítási lehetőségeire vonatkozó javaslatok – mielőbbi elfogadását.

Az Európai Bizottság 2015-ben tette közzé a tőkepiaci unió létrehozására irányuló cselekvési tervét, amelynek célja, hogy Unió-szerte elősegítse a tőke valódi egységes piacának kialakítását. Létrejötte esetén meg fogja erősíteni a gazdasági és monetáris uniót azáltal, hogy előmozdítja az euróövezeten belüli, magánfelek közötti, határokon átnyúló kockázatmegosztást, segítve a rendszerszintű gazdasági sokkok kezelését, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.