Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Juncker kabinetfőnökének főtitkári kinevezését bírálták EP-képviselők

2018.03.13. 12:19

Pártállástól függetlenül számos európai parlamenti (EP-) képviselő élesen bírálta az Európai Bizottságot Martin Selmayr főtitkári kinevezésének vitatott módja miatt, a testület plenáris ülésen a felszólalók közül többen is a döntés visszavonását sürgették.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos azt hangoztatta, hogy teljesen bevett eljárással, az előírásoknak megfelelően választották meg február végén Jean-Claude Juncker bizottsági elnök korábbi kabinetfőnökét, a szabályok teljes körű betartásáért pedig ő maga felelt. Hozzátette, a brüsszeli testület tagjai egyhangúlag támogatták a döntést, amelyben csak az alkalmasság játszott szerepet, a nemzetiség és a párthovatartozás nem.

Szerinte a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász „minden szükséges szakértelemmel és képzettséggel rendelkezik, tapasztalt, hosszú időt töltött el kulcspozíciókban, EU-párti, szorgalmas, tehetséges, továbbá Juncker és a biztosi kollégium is megbízik benne".

A felszólalást követő vitában kivétel nélkül minden képviselő bírálta az eljárást, főként az átláthatóság hiánya, illetve amiatt, hogy a biztosok csak az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet.

Emily O'Reilly európai ombudsman hétfőn megerősítette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. „Két panasz érkezett hozzánk, most ezeket tanulmányozzuk" – mondta. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.