Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EP az Europol bevonásával sürget független vizsgálatot

2018.03.15. 18:52

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön az Europol bevonásával zajló független és alapos vizsgálat megindítását sürgették Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirova meggyilkolásának ügyében. Véleményük szerint erősebb tagállami, illetve uniós szabályok elfogadására van szükség az újságírók, a bloggerek, és a tájékoztatásban egyéb módon szerepet vállaló médiatartalom-előállítók védelmében. Szerintük ebben a munkában az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) vezető szerepet kellene kapnia.

A vitában kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélésekre is, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Jan Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán a felszólalók az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot követeltek és felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegye újra közzé az éves antikorrupciós jelentéseit.

A 27 éves férfi és barátnője holttestét február végén családi házukban találta meg a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint mindkettőjük halálát egy-egy lövés okozta, a férfit mellkasán, a nőt a fején érte a halált okozó lövedék, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.