Piroska
3 °C
4 °C

Jóváhagyták az Európai Gyógyszerügynökség új székhelyét

2018.03.16. 22:38

Feltételekkel ugyan, de jóváhagyta az Európai Parlament (EP) az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új, amszterdami székhelyét, a képviselők azonban több okból is bírálták a kiválasztási folyamatot.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott határozatban azt írták, hogy mindenképp biztosítani kell a gördülékeny átmenetet, a szervezetnek legkésőbb év végéig át kell költöznie a holland fővárosban kialakított ideiglenes központba, 2019. november 16-ig pedig meg kell kezdenie működését az addigra várhatóan elkészülő állandó székházban.

A képviselők hangsúlyozták, több szempontból is aggályosnak tartják az új székhely kiválasztásának eljárását, elsősorban azért, mert abba egyáltalán nem vonták be az EP-t, a döntést egyedül hozta meg a tagországok kormányait tömörítő tanács.

Bírálták emellett azt is, hogy egy ilyen fontos ügyben szavazategyenlőség miatt végül sorshúzással döntöttek a tanácsban, és aláhúzták, a jövőben nem lehet ilyen módon határozni az uniós ügynökségek székhelyéről, mint ahogy most történt.

Az Európai Parlament emellett folyamatos tájékoztatást kért az amszterdami építkezés állásáról.

Az egyelőre még Londonban működő uniós ügynökségek – az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság – új székhelyéről a brit kiválás után bennmaradó huszonhét tagállam szakminiszterei döntöttek novemberben.

EP-képviselők egy csoportja februárban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elkészül-e időben az új székház, írja az MTI.

A holland kormány előző héten írta alá a szerződést az EMA új központjának megépítéséről, amely sajtóhírek szerint 255 millió euróba fog kerülni. Az évi 300 millió eurós költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.