Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Zuckerberget várják az Európai Parlamentben

2018.04.19. 18:49

Mark Zuckerbergnek, a Facebook társalapító-vezérigazgatójának meg kell jelennie az Európai Parlamentben, hangsúlyozták az EP-képviselői Strasbourgban. A képviselők szerint nem elég az, hogy Zuckerberg csak bocsánatot kérjen a magánadatok kiszivárogtatásáért, hanem ígéretet kell tennie a szigorúbb adatkezelésre és az átláthatóság biztosítására egyebek mellett a politikai célú reklámok esetében.A

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének az európai felhasználói adatok védelméről tartott vitája során az EP-képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a választások befolyásolásának és az álhírek terjesztésének elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő uniós adatvédelem.

A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy kérjen adatokat a Facebooktól arra vonatkozóan, hogy mi lett az ellopott személyes adatokkal, emellett lépjen fel határozottan a magánélet és a magánadatok védelme érdekében, és készítse fel az Európai Unió jogszabályi rendszerét, hogy azonnal válaszolni tudjon az ilyen jellegű jogsértésekre.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkezni az álhírek terjedésének a demokratikus társadalomra gyakorolt hatásáról sem. A kiszivárogtatás fenyegetettséget jelent, mondták. Mint hangsúlyozták, a biztonsági környezet javítását jelenti a magánélet online biztonságának védelme is, ezért minden európainak segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy megfelelő ismeretre tegyenek szert a közösségi oldalak használata és adataik védelme terén.

A Facebookot azzal vádolják: hagyta, hogy a Cambridge Analytica nevű cég több millió felhasználó adatait engedélyük nélkül megszerezze, és aztán többek között a brexitről szóló népszavazás és a 2016-os amerikai elnökválasztás alatt célzott üzeneteket küldjön nekik. Az adatlopás legalább 87 millió felhasználót, köztük 2,7 millió európait érinthet, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.