Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EP: Célzott finanszírozással kell támogatni a civileket

2018.04.20. 18:40

Új, célzott finanszírozási eszköz létrehozására tett javaslatot csütörtöki állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmén dolgozó civil szervezetek támogatására.

A strasbourgi plenáris ülésén 489 igen szavazattal, 137 ellenében, 14 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban mindenekelőtt leszögezték, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) létfontosságúak az európai értékek tiszteletben tartása és az aktív polgári szerepvállalás előmozdítása szempontjából.

Mint írták, az EU-nak új és hatékony módszereket kellene kidolgoznia ezen értékek unión belüli védelmére, fontos lenne a 2020 utáni büdzsében külön költségvetési tételként célzott pénzügyi támogatást nyújtani az e téren tevékenykedő, helyi és nemzeti szinten aktív civil társadalmi szervezetek számára. A képviselők szerint a támogatásoknak például az állampolgári részvétel növelésére vagy az érdekképviseleti és egyéb felügyeleti tevékenységekre kell irányulnia.

Rámutattak: "az NGO-k csak nehezen tudják a független és hatékony működéshez szükséges forrásokat előteremteni, miközben az aktív és jól fejlett civil társadalom jelenti a legmegfelelőbb védelmet ezen alapértékek eróziójával szemben". Fontos, hogy a tervezett alapba friss pénz kerüljön, nem szabad, hogy az új eszköz a többi európai vagy nemzeti alap és fellépés rovására menjen - emelték ki.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a téma keddi vitája után üdvözölte a tervezetet, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy "éppen a magyar kormány demokráciát és jogállamiságot romboló tevékenysége volt a kezdeményezés legfőbb katalizátora". "Az EU hosszú ideje nyújt támogatást az unión kívüli civil szervezetek számára. Most a magyar és a lengyel kormány illiberális ámokfutása nyomán felismerte, hogy többé már a határokon belül sem magától értendő a demokrácia" - fogalmazott.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja ezzel szemben elfogadhatatlannak nevezte, hogy "Brüsszelben, politikai szempontok alapján válasszák majd ki a támogatandó civil szervezetek körét". Hozzátették, a javaslat ellentmond a józan észnek, és a szubszidiaritás elvét is figyelmen kívül hagyja.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.