Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Az EU jóváhagyta az ausztrál és új-zélandi szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését

2018.05.22. 13:32

Jóváhagyta az Európai Unió, illetve Ausztrália és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács. A tanácsi közlemény szerint a tervezett megállapodás legnagyobb nyertese a szolgáltatási szektor, valamint a motoros berendezések, a gépek, a vegyipari termékek és a feldolgozott élelmiszerek ágazata lesz. Mint írták, a tárgyalási megbízás különös figyelmet fordít a sérülékenyebb ágazatok, köztük a mezőgazdaság oly módon való védelmére, hogy a piac megnyitása – de nem teljes liberalizációja – maximális előnyökkel járjon anélkül, hogy a helyi termelők hátrányba kerülnének.

Szerintük a mandátum olyan átfogó és modern keretet irányoz elő, amelynek alapját a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi, klímapolitikai és fogyasztóvédelmi előírások képezik. Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke korábban azt mondta, hogy az egyeztetéseket még a bizottság mandátumának végéig, 2019-ig le szeretnék zárni.

Az EU Ausztrália harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Az éves kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 48 milliárd euró volt, az EU-nak több mint 21 milliárd eurós pozitív mérleggel. Új-Zélandnak 9 milliárd euróval az EU volt a második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália után. Az uniós külkereskedelmi aktívum értéke 1,9 milliárd euró volt.

A tanács emellett új megközelítést fogadott el az uniós kereskedelmi egyezmények megtárgyalásáról és megkötéséről. Ez az Európai Bíróság azon ítéletén alapszik, amely szerint ezen szerződések rendelkezéseinek túlnyomó többsége az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezekhez elég a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament jóváhagyása. A nemzeti és regionális parlamentek ratifikálása csak azoknál a pontoknál szükséges, amelyek a külföldi beruházásokra, illetve a befektetők és az államok közti vitarendezésre vonatkoznak, ezeket pedig az új modell értelmében külön fogadnák el. A cél annak a megakadályozása, hogy megismétlődjön az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás 2016-os ratifikálásakor fellépő helyzet, amikor a folyamat majdnem meghiúsult a belgiumi Vallónia tartomány ellenállása miatt.

Az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagját a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján az importált acélra és alumíniumra nemrég kivetett amerikai védővámokról kérdezték. Cecilia Malmström elmondta, bár az EU ideiglenes mentességének június 1-jei határideje egyre közeleg, egyelőre nem tudni, mi várható az ügyben, így fel kell készülni mindkét forgatókönyvre. Kiemelte ugyanakkor: az amerikai fél a jelek szerint nem látja elégségesnek azt a javaslatot, miszerint ha az EU tartós mentességet kap az importvámok alól, akkor kész tárgyalásokat kezdeni a kereskedelmi kapcsolatok javításáról.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.