Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Schengenről vitáztak az EP-ben

2018.05.30. 12:04

A schengeni térség működőképességéről folytatott vitát az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a vitában elmondta, hogy csak a schengeni külső határok teljes védelmével érhető el az unión belüli határellenőrzés nélküli térség megmaradása. Szerinte a migrációra adott rossz európai válaszok, mint a kötelező kvóta, veszélyeztetik a schengeni térség belső határmentességét. A külső határvédelemre fordított energiát és költséget a szolidaritás formájává kell nyilvánítani, és növelni kell azon tagállamok forrásait, amelyek megvédik a külső határokat, írta Gál közleményében.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője közleménye szerint a vitában hangsúlyozta: az egyes tagállamokban megfogalmazódó populista érveléssel szemben, a schengeni térség védelméhez megerősítették az Európai Unió külső határait és a megfelelő adatbázisokon alapuló rendszeres ellenőrzéseket vezettek be. Szerinte az új kihívásokra reagálni kell, de a belső határellenőrzések fenntartása nem vezethet a schengeni térségen belüli szabad mozgás korlátozásához, és még kevésbé olyan szélsőséges tervekhez, mint valamely ország határainak lezárása, vagy az azzal való fenyegetőzés. A további elzárkózás helyett a menekültek és bevándorlók számára legális utakat kell nyitni, írta.

Az Európai Parlament szerdán szavaz a schengeni térség működőképességről szóló jelentéséről. A jelentés a schengeni egyezmény végrehajtása során legszembetűnőbb hiányosságokkal, azok kijavításával és a következő lépésekkel foglalkozik. A keddi vitában a képviselők bírálták a belső határokon ismét bevezetett határellenőrzést és a tagállamok közötti fizikai akadályok, például kerítések felállítását. Az uniós parlament tájékoztatása szerint a tagországok közötti határellenőrzés maradandó visszaállítása a következő tíz évben 100-230 milliárd eurós költséggel járna. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.