Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schengenről vitáztak az EP-ben

2018.05.30. 12:04

A schengeni térség működőképességéről folytatott vitát az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a vitában elmondta, hogy csak a schengeni külső határok teljes védelmével érhető el az unión belüli határellenőrzés nélküli térség megmaradása. Szerinte a migrációra adott rossz európai válaszok, mint a kötelező kvóta, veszélyeztetik a schengeni térség belső határmentességét. A külső határvédelemre fordított energiát és költséget a szolidaritás formájává kell nyilvánítani, és növelni kell azon tagállamok forrásait, amelyek megvédik a külső határokat, írta Gál közleményében.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője közleménye szerint a vitában hangsúlyozta: az egyes tagállamokban megfogalmazódó populista érveléssel szemben, a schengeni térség védelméhez megerősítették az Európai Unió külső határait és a megfelelő adatbázisokon alapuló rendszeres ellenőrzéseket vezettek be. Szerinte az új kihívásokra reagálni kell, de a belső határellenőrzések fenntartása nem vezethet a schengeni térségen belüli szabad mozgás korlátozásához, és még kevésbé olyan szélsőséges tervekhez, mint valamely ország határainak lezárása, vagy az azzal való fenyegetőzés. A további elzárkózás helyett a menekültek és bevándorlók számára legális utakat kell nyitni, írta.

Az Európai Parlament szerdán szavaz a schengeni térség működőképességről szóló jelentéséről. A jelentés a schengeni egyezmény végrehajtása során legszembetűnőbb hiányosságokkal, azok kijavításával és a következő lépésekkel foglalkozik. A keddi vitában a képviselők bírálták a belső határokon ismét bevezetett határellenőrzést és a tagállamok közötti fizikai akadályok, például kerítések felállítását. Az uniós parlament tájékoztatása szerint a tagországok közötti határellenőrzés maradandó visszaállítása a következő tíz évben 100-230 milliárd eurós költséggel járna. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.