Katalin
-2 °C
3 °C

Az EP egy ukrán filmrendező szabadon engedését követeli Oroszországtól

2018.06.15. 13:42

Az Európai Parlament felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltététel nélkül bocsássa szabadon Oleh Szencov ukrán filmrendezőt, illetve minden, Oroszországban és a Krím félszigeten törvényellenesen fogva tartott ukrán állampolgárt.

Az EP képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban leszögezték, Oroszországnak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat a megszállt területeken is. Elítélték az orosz jogszabályok érvényesítését a Krímben, a félsziget katonai megszállását, valamint az emberi jogok súlyos és szisztematikus megsértését. Arra emlékeztették Oroszországot, hogy megszálló hatalomként is kötelessége a krími lakosok védelme az önkényes igazságügyi vagy adminisztratív intézkedésektől, és biztosítania kell jogaik tiszteletben tartását.

Az állásfoglalás arra szólítja fel az Európai Unió tagállamait, hogy maradjanak egységesek az Oroszországgal szemben elfogadott szankciók végrehajtásában és meghosszabbításában.

Oleh Szencovot 2014-ben rabolták el az orosz titkosszolgálatok az Ukrajnától önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Az ukrán rendezőt 2015 augusztusában 20 év szigorított börtönbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, azzal a váddal, hogy terrorcselekményeket készült végrehajtani a Krímben és terrorszervezetet hozott létre. Szencov tagadta bűnösségét.

A rendező május 14-e óta folytat éhségsztrájkot azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva tartott 64 ukrán politikai elítéltet. Önmagának nem kért szabadulást. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.