Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az EP nem hagyta jóvá a tárgyalási mandátumát a fuvarozói szektor új szabályozásáról

2018.06.15. 13:46

Szavazásra fogják bocsátani az uniós kiküldetési irányelvhez kapcsolódó, a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló javaslatot júliusban az Európai Parlamentben, miután a képviselők elutasították a közlekedési szakbizottság álláspontjának automatikus jóváhagyását a plenáris ülésen.

Az EP közlekedési bizottsága június elején szavazta meg a jelentését, és ez alapján a jövőben kivonnák a nemzetközi áru- és személyfuvarozást az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól, a nem honos fuvarozók által végzett belföldi szállítást végző sofőröket viszont nem.

Ha ezt a jelentést jóváhagyta volna az EP plenáris ülése, akkor az lett volna az Európai Parlament hivatalos álláspontja az Európai Bizottsággal és a tagországok kormányait tömörítő tanáccsal folytatott tárgyalásokon, a képviselők többsége azonban ez ellen szavazott csütörtökön.

A júliusi plenáris ülésen napirendre tűzik, majd szavazásra bocsátják a kérdést. Egyelőre még a tanács sem fogadta el az ügyben a közös álláspontját, így nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések, írja az MTI.

A legfőbb vitás pont az, hogy a fuvarozói szektorra is vonatkozzanak-e a kiküldetésben lévő munkavállalókra érvényes előírások. A szembenálló országok szociális dömpinggel, illetve protekcionizmussal vádolják egymást. A kiküldött munkavállalókra elvileg azonos szabályok vonatkoznának a munkabér és a munkafeltételek terén, mint a helyiekre, ami a bírálók szerint számos újonnan csatlakozó országot hátrányosan érintene.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.