Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Vetélkedővel nevelné tudatos választókká a fiatalokat az NVI

2018.09.08. 13:45

Ismét meghirdette országos középiskolai vetélkedőjét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartási irodája "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! címmel – írja az MTI.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke a vetélkedőről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, régóta probléma, hogy a fiatalok nem elég aktívak a választásokon, ezért az NVI már három éve rendez vetélkedőket, hogy ösztönözze a részvételt:

  • 2015-ben hirdettek először vetélkedőt magyarországi középiskolásoknak, akkor 215 csapat jelentkezett,
  • majd 2016-ban 110 magyarországi csapat vett részt a játékon,
  • tavaly pedig a Kárpát-medencei középiskolásoknak hirdették meg a vetélkedőt, "Demokrácia 1x1" elnevezéssel.

A most harmadik alkalommal meghirdetett "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! vetélkedő célja, hogy a fiatalok már a középiskolában megismerhessék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, a demokratikus érdekérvényesítés módszereit, és az itt megszerzett ismeretek birtokában tudatos választóvá váljanak, akik szavazatukkal befolyásolni tudják szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Lővei Andrea, az Európai Parlament (EP) magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője elmondta, az EP számára kiemelt jelentőségű a fiatal korosztály megszólítása, szeretnék növelni a fiatalok demokratikus részvételét. Mint mondta, az EP-választásokon való részvétel folyamatosan csökken, a legfontosabb feladat tehát a fiatalok figyelmének felhívása a részvétel fontosságára.

A versenyre 14 és 18 év közötti fiatalokból álló négyfős csapatok jelentkezését várják, a kérdések és feladatok pedig az emberi jogok, a választások, a nemzetközi szervezetek működése, illetve az Európai Unió intézményei és működése köré csoportosulnak.

A vetélkedő háromfordulós:

  • az októberi iskolai fordulóban a diákok saját iskolájuk számítógépein, tanári felügyelet mellett, segédeszköz igénybevétele nélkül töltik ki az internetes felületen elérhető tesztet, amely elsősorban a diákok lexikális tudását méri;
  • a november végén, december elején rendezendő regionális döntőkben a korábban megszerzett tudás gyakorlati hasznosításán lesz a hangsúly, ezért ebben a fordulóban már fontosabbak lesznek a kreativitást igénylő, játékos szóbeli feladatok, amelyek helyenként megkövetelik a csapattagok egyéni megnyilvánulását is;
  • az országos döntő pedig 2019 februárjában lesz.

A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kapnak, valamint strasbourgi utazást nyernek osztályuknak az Európai Parlament székhelyére, az Euroscola játékokra.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.