Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ciprasz: Európa oda zuhanhat vissza, ahol a fasizmus után volt

2018.09.11. 13:35

Az európai szélsőjobb, ahelyett, hogy elszigetelten, továbbra is Európa szégyenpadján ülne, homloktérbe került, és központi szerephez jutott Európában, jelentette ki Alekszisz Ciprasz Görögország miniszterelnöke az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Ciprasz, aki az uniós kormányfők közül kilencedikként folytatott eszmecserét az Európai Unió jövőjéről az EP-képviselőkkel, hangsúlyozta, hogy jelentősen megnőttek a különbségek egyes európai országok és régiók között, ami a sovinizmus rémét táplálja, és a szélsőjobbos populizmus malmára hajtja a vizet.

„Széteséshez vezethet, ha Európa szabad utat enged a romboló neoliberalizmusnak és a szélsőjobboldali populizmusnak" – mondta. Szerinte Görögország kitartott az európai út mellett, annak ellenére, hogy egyes országok nem tartottak ki sem az európai gondolat, sem a nehézségekkel küzdő Görögország mellett.

Szerinte nagyon sok uniós tagállam nem hisz Európa alapító értékeiben. Az elzárkózás politikáját követik, nem vesznek részt a közös feladatok megoldásában és a válságok kezelésében. „Azok veszélyeztetik Európát, akik a politikai spektrum másik oldalán állnak, elutasítva az európai szolidaritást. Ha minden uniós ország kizárólag a saját útját követi, Európa visszazuhan oda, ahol 70 évvel ezelőtt volt a fasizmus tragédiáját követően" – mondta.

Véleménye szerint egzisztenciális kérdés az Európa jövőjéről folytatott közös gondolkodás, az, hogy Európa megfelelő válaszokat adhasson a kihívásokra, az Európai Unió esetleges kudarca ugyanis a sovinizmus győzelméhez és a nacionalista konfliktusok kialakulásához vezethet. Aláhúzta, az egység és perspektíva nélküli Európa visszazuhanhat az egymás ellen forduló, széthúzó és szétaprózódó országok világába, írja az MTI.

Súlyos veszélyről van szó, amely abban áll, hogy reális gazdaságpolitikai elképzelés nélküli, tisztán pénzügyi kérdésekben gondolkodó, emberek akaratát figyelmen kívül hagyó politikai csoportok erősödnek, mondta Ciprasz. „Meg kell előzni, hogy a soviniszta, szélsőjobboldali, széthúzó erők előretörése kiszorítsa a középen álló, európai értékeket képviselő politikai csoportokat, ezért mihamarabb vissza kell térni a szolidaritáshoz, a szociális kohézióhoz".

Szerinte az európai egység megtartásának egyetlen módja a demokrácia, az igazságosság és az átláthatóság fokozása közös és mélyreható reformok révén. Ezeknek képeseknek kell lenniük választ adni a menekültválságra, a klímaváltozásra és a biztonságpolitikai kihívásokra.

Ehhez erősebb Európai Parlamentre, erősebb európai intézményekre van szükség, amelyek társadalmi ellenőrzéssel működnek, erősítve a kohéziót a társadalom különböző rétegei és a tagországok között. Fel kell lépni a társadalmi különbségek ellen, új szociális pillére, új menekültügyi rendszerre, a terhek igazságos megosztására van szükség, tette hozzá. Európa jövőjének nyitja az alapító elvek szem előtt tartása. Ennek mentén kell készülni a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választásokra is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.