Ferenc
10 °C
29 °C

A bebörtönzött ukrán filmrendező helyett rokona vette át a Szaharov-díjat

2018.12.12. 19:39

Átadták az idei Szaharov-díjat szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, de a kitüntetett Oleh Szencov ukrán filmrendező oroszországi börtönbüntetése miatt nem tudott részt venni a ceremónián. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott harc elismeréseként adományozott kitüntetést Antonio Tajani, a képviselőtestület elnöke adta át Natalja Kaplannak, a díjazott unokatestvérének.

Az elismerésre az Európai Néppárt (EPP) frakciója jelölte az oroszországi börtönében hosszú hónapokon át éhségsztrájkot folytató Szencovot, akit 2015-ben 20 éves szabadságvesztésre ítéltek terrorcselekmények előkészítésének vádjával, miután egy évvel korábban őrizetbe vették az annektált Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. A Kijev szerint koholt vádak alapján elítélt férfi nem ismerte el bűnösségét.

Tajani az EP nevében felszólította az orosz hatóságokat a filmrendező azonnali szabadon bocsátására, a képviselői padsorokban sokan hasonló üzenetet megfogalmazó táblákat tartottak magasba.

Az ülésen felolvasták Szencov köszönőlevelét, amelyben hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a díjat, és reményét fejezte ki, hogy lesz még ideje valóban kiérdemelni. „Nem az számít, hogyan él vagy hal meg valaki, hanem az, hogy milyen célokért" – mutatott rá.

Natalja Kaplan elmondta, hogy unokatestvére jobb egészségi állapotban van, amióta befejezte az éhségsztrájkot, de meglettek a következményei, súlyos szív-, vese- és májproblémái vannak, és nem tudni, hogy ezekből valaha is fel fog-e épülni teljesen. Hozzátette, „Noha Olehet továbbra is rendkívül nehéz körülmények között tartják fogva, lélekben ugyanaz az ember".

Az 50 ezer euróval járó kitüntetést idén 30. alkalommal osztotta ki az Európai Parlament. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.