Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Az Öt Csillag közös EP-frakciót akar a sárga mellényesekkel

2019.01.10. 14:57

Közös európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportot szeretne létrehozni a francia sárga mellényesekkel, valamint lengyel, horvát, finn pártokkal Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, derül ki az Il Fatto Quotidianónak adott interjújából.

Di Maio elmondta, hogy a következő napokban a francia sárga mellényesek néhány vezetőjével találkozik. Nem árulta el, hogy kikről van szó, mikor és hol tervezik a találkozót a Rómában kormányra jutott mozgalom és a franciaországi utcákon tüntetők között.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy a tervezett EP-frakcióhoz a lengyel Kukiz'15, a horvát Élő Pajzs (Zivi zid) és a finn Most Mozgalom (Liike Nyt) párt is megerősítette csatlakozását. A közös európai képviselőcsoport 10 pontos programját február közepén akarják aláírni Rómában.

A jobboldali, populista Kukiz'15-t a punkzenész Pavel Kukiz alapította, a párt a 2015-ös lengyel választásokon harmadik lett. A szintén populista Zivi zid politikája EU-ellenes, a Liike Nyt pedig liberális politikát hirdet. Mindhárom alakulat 2015 óta politizál. „A közvetlen demokrácia nagy európai családját akarjuk létrehozni" – mondta Di Maio.

Az M5S vezetője korábban is kiállt a sárga mellényesek mellett, január 7-én nyílt levelet írt. Az olasz politikus közeledését azonban Jacline Mouraud, a sárga mellényesek volt szóvivője már többször elutasította.

A párizsi kormány nevében Nathalie Loiseau EU-ügyi miniszter reagált, hangoztatva, hogy az olasz kormány foglalkozzon inkább Olaszországgal, írja az MTI.

Az M5S a 2014-es EP-választásokon a szavazatok 21,16 százalékát kapta Olaszországban. Most 12 EP-képviselője van, akik a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű frakcióban ülnek.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.