16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Az EP újabb szankciókat akar Maduro ellen

2019.03.28. 14:08 Módosítva: 2019.03.28. 15:18

Szabad és átlátható venezuelai elnökválasztást követelt az Európai Parlament (EP), újabb uniós szankciókat sürgetve az emberi jogsértések felelősei ellen. Az EP a strasbourgi plenáris ülésen 310:120 arányban elfogadott állásfoglalásában elítélte a „brutális elnyomást és erőszakot", és megismételte mély aggodalmát a dél-amerikai országban kialakult humanitárius válsághelyzet miatt.

Mint írták, Venezuela mindeddig példátlan politikai, gazdasági, intézményi, társadalmi és sokrétű humanitárius válsággal küzd, az országban súlyos az élelmiszer- és a gyógyszerhiány, amihez az emberi jogok tömeges megsértése, hiperinfláció, politikai elnyomás, korrupció és erőszak társul. A lakosság 87 százaléka szegénységben él, több millióan külföldre menekültek.

A képviselők felszólították a Nicolás Maduro vezette rezsimet, hogy hagyjon fel az újságírókkal, ellenzékiekkel szembeni visszaélésekkel. Továbbá bírálták, hogy Venezuela februárban visszautasította, sőt egyes esetekben megsemmisítette a humanitárius segítséget. Ezt ugyanis Maduro „egy imperialista invázió" előszelének minősítette.

Az Európai Parlament januárban elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét.

Most pedig a támogatásáról biztosította programját, a visszaélések megszüntetését, az átmeneti kormány felállítását és az előrehozott elnökválasztás kiírását.

A képviselőtestület felszólította az Európai Uniónak a döntésből eddig kimaradó tagállamait, hogy mihamarabb ismerjék el Guaidót, írja az MTI.

Emellett pedig újabb uniós szankciókat sürgettek az „illegitim" venezuelai állami hatóságok és az emberi jogok megsértéséért és az elnyomásért felelős személyek ellen, és további támogatást kértek az Európai Bizottságtól a Venezuelával szomszédos, menekültáradat sújtotta országoknak.

A venezuelai válsággal podcastunkban is foglalkoztunk részletesebben:

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek