Szilárda
-4 °C
2 °C

A bővítés nem változtat az Európai Parlament erőviszonyain

2002.11.21. 14:03
Az EU-csatlakozásra váró országok képviselői kevés kivétellel már eldöntötték, hogy az Európai Parlamentben melyik politikai csoportosuláshoz csatlakoznak. A legtöbb új taggal a szocialisták frakciója bővül, de a jelenlegi politikai erőviszonyok nem változnak, a konzervatív Európai Néppárt marad a legnagyobb erő.
Az Európai Szocialista Pártot (PSE) 79 új képviselő választotta, ők a tíz csatlakozó ország képviselőinek több mint egyharmadát teszik ki. Ez nem meglepő, hiszen a jelenlegi közép-kelet-európai kormányok többsége baloldali. Az "új szocialisták" közül 26-ot Lengyelország ad.

Európa Néppárt a legnépszerűbb

A jelentősen kibővült szocialista tömörülés mindazonáltal továbbra is az Európai Néppárt mögött áll, amely egyébként a második legkedveltebb párt az új küldöttek körében. Az Európai Parlament sajtóirodájának közleménye szerint 64 képviselő választotta ezt a frakciót.

A toplistán a harmadik helyezett a liberális csoport (Európai Liberális Demokraták - ELDR) húsz új taggal, majd az Unió a Nemzetek Európájáért (UEN) következik hat, az Egységes Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal konföderáció (GUE-NGL) öt és a Zöldek két új képviselővel. A Demokráciák és Különbségek Európája (EDD) az egyetlen politikai tömörülés, amely mindeddig senkit nem vonzott az új képviselők közül. (A jelenleg 32 képviselőből álló függetlenek táborát sem választotta senki.)

Hova tart Meciar?

A helyzet ugyanakkor még változhat, hiszen 23 új parlamenti képviselő egyelőre nem döntötte el, hogy melyik politikai irányvonalhoz csatlakozik. Határozatlanok a lengyel Önvédelmi Párt, valamint a Vladimir Meciar-féle Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS-LS) tagjai.

Az új képviselők csoportjai pártok szerint egységesen csatlakoztak egy bizonyos EP-pártcsaládhoz, az egyetlen kivétel a cseh ODS: képviselőinek egy része az Európai Néppártot, másik része az Unió a Nemzetek Európájáért (UEN) tömörülést választotta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!