Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kevesebb magyar az Európai Parlamentben

2007.10.11. 13:00

A tagországok lakosságarányát jobban tükröző, azaz a parlamenti helyek eddiginél igazságosabb elosztásáról szóló határozatott fogadott el az Európai Parlament. A képviselői helyek újraelosztására emellett azért is szükség volt, mert a bővítési folyamat során a testület már 785 fősre duzzadt, az európai állam- és kormányfők pedig júniusi csúcsértekezletükön 750 főben maximálták a parlament létszámát.

Az új rendszerben Magyarországnak - a hasonló lakosságú Belgiumhoz, Görögországhoz, Portugáliához és Csehországhoz hasonlóan - 24 helyett 22 képviselője lesz. Két képviselői helyet veszít Románia, ami a jövőben 33 helyet kap. Dánia, Írország, Litvánia, Hollandia, Finnország és Szlovákia egy-egy helyet veszítenek.

Lengyelország - ami vétóval fenyegetőzve próbálta megakadályozni képviselői helyei elvesztését, lakosságszámába pedig a II. világháborúban elpusztított lengyel zsidókat is beszámította volna - a jövőben 54 helyett 51 képviselőt delegálhat. Franciaország négy helyet vesztve 74, Nagy-Britannia az eddiginél öttel kevesebb, 73 képviselői helyet kap. A nyocvanmilliós Németországé lesz a jövőben is a legtöbb hely, igaz, 99 helyett csak 96.

A változás nem érinti Bulgáriát, Észtországot, Spanyolországot, Ciprust, Lettországot és Luxemburgot. Szlovénia, Ausztria és Svédország pedig plusz egy-egy helyhez jut.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?