Havi 8500 euró fixszel

2002.04.14. 13:57
A tervek szerint az Európai Parlament (EP) képviselői a jövőben azonos fizetést (havi 8500 eurót, kétmillió forintot) kapnak majd, függetlenül attól, hogy melyik tagállamból érkeztek. Jelenleg az euroképviselők jövedelme ugyanannyi, mint amennyi saját országuk parlamenti képviselőinek jár.
Az euroképviselők jövedelmének egységesítésére vonatkozó tervezetet az EP jogi ügyek bizottsága kétévi vita után fogadta el. A javaslat szerint a képviselők havi 8500 eurót (több mint 2 millió forintot) fognak keresni, ami fele lesz az Európai Bíróság tagjai által élvezett összegnek - írja The Independent című brit lap.

Három és fél spanyol ér egy olaszt

A jelenlegi rendszerben az euroképviselők saját országuk nemzeti parlamenti képviselőinek fizetését kapják, így az elétérések igen jelentősek. A spanyolok jelenleg csupán 2879 eurót, míg az olaszok 9975 eurót visznek haza havonta. Az egységesítés révén a legtöbb ország euroképviselői magasabb fizetést fognak kapni a jelenleginél, csupán az osztrákok és az olaszok járnak majd rosszabbul. A brit lap rámutat arra: a 87 brit euroképviselő 25 százalékkal többet fog keresni a tervezet szerint, mint a brit parlamentben ülő kollégáik.

Business is business class

A javaslat célja az, hogy megszüntesse a képviselők igen laza költségelszámolási gyakorlatát. A jelenlegi rendszerben például az EP tagjainak nem kell igazolniuk utazási költségeiket, így a kisebb keresettel rendelkezők hajlamosak arra, hogy költségelszámolással pótolják ki jövedelmüket. Ennélfogva előfordulhat, hogy az első osztályra szóló repülőjegy után veszik fel a térítést, miközben alacsonyabb osztályon utaztak.

Alapdíj + pótlék + költség + sógor dr.

A magyar képviselők tiszteletdíja jelenleg 165 ezer forint (kevesebb, mint 700 euró), de ez csak az alapdíj, a legtöbb honatya ugyanis különböző pótlékokban részesül bizottsági tisztsége vagy a T. Ház vezetésében, illetőleg saját frakciójában vitt posztja után. Emellett jelentős az elszámolható költségtérítés összege, s a munka hátterének (tanácsadók) költségeit is megtéríti a Magyar Országgyűlés Hivatala.  • Bérelnék
  • Bankszámla