Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lakodalmi tánc alatt dőlt össze egy jeruzsálemi épület

2001.05.25. 08:03
Összeomlott csütörtök este egy esküvői épület harmadik emelete Jeruzsálemben, maga alá temetve a másik két szintet. A szerencsétlenség - amely egy 700 fős lakodalom alatt történt - legalább 25 halálos áldozatot követelt, és közel 300 sérültje van. Az épület szerkezeti hiba miatt omlott össze, a merénylet lehetőségét a belügyminiszter is kizárta. A baleset a legsúlyosabb épületkatasztrófa a zsidó állam történetében.
Egy 700 fő részvételével tartott lakodalom alatt omlott össze Jeruzsálem Talpiot negyedében a Versailles nevű esküvői épület legfelső, harmadik emelete. Az MTI, az AFP jelentésére hivatkozva 25 halottról ad hírt, míg a Jerusalem Post 13 áldozatról számol be. A jelentések szerint nagyon sokan vannak még mindig a romok alatt. A sérültek száma 300 körül van, közöttük van az ifjú feleség - aki súlyos sebesüléseket szenvedett - és az örömapa is.

A leomló felső szint szétzúzta a két alsó emeletet, amelyeken nem volt rendezvény. A szerencsétlenséget azok vészelhették át épségben, akik a falak közelében voltak. A halottak között gyerekek is vannak, és a kórházban ápoltak között is több tucat a kiskorú. A Jerusalem Post szerint 41-en közepesen, 18-an súlyosan sérültek meg a szerencsétlenségben.

Az épületomlást szerkezeti hiba okozta: a harmadik emeleti padló nem bírta el a ránehezedő súlyt. Szemtanúk szerint leszakadt a táncolók súlya alatt. A merénylet lehetőségét a belügyminiszter is kizárta. Eli Jisai közölte, hogy szakértők egyértelműen "súlyos mérnöki hibának" tulajdonítják az épület összeomlását, és kizárta merénylet lehetőségét. Bizottság vizsgálja meg a 15 éves csarnok építését és a nemrég végzett átalakítási munkákat. Az izraeli tévé 2-es csatornája szerint a tulajdonos elismerte: eltávolíttatott néhány oszlopot, hogy tágasabbá tegye a tánctermet.