Emőke
-4 °C
9 °C

Ezer áldozata is lehet az indonéziai földrengésnek

2005.03.30. 09:20
Az indonéziai Vöröskereszt szerint körülbelül ezer halálos áldozata lehet a Richter-skála szerint 8,7-es erősségű hétfői földrengésnek. A legnagyobb károkat Nias szigetén okozták a rengések, áram- és vízhiány miatt nem működik a helyi kórház, a mentést nehezíti a munkagépek hiánya is. A magyar Baptista Szeretet Szolgálat mentőcsoportja várhatóan szerda este érkezik meg a térségbe.

Körülbelül 200-300-an haltak meg az Indonéziához tartozó Banyak szigetcsoporton, de más értesülések nem futottak be a központi hatóságokhoz, nem tudni például a sebesültek és a fedél nélkülivé vált személyek számát - közölték szerdán helyi illetékesek.

Mintegy nyolcszáz áldozatról tudnak

Az érintett térség Agus Mendrofa, Nias körzet kormányzójának helyettese szerint a Szumátra közelében fekvő Nias szigetén meghaladja az ötszázat a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma. Egy segélymunkás azt közölte, hogy Niastól északra található Simeulue szigetén tizenöten haltak meg és többen megsérültek.

Az indonéz Vöröskereszt kétszer ennyire, több mint ezerre becsülte a katasztrófa Nias szigeti halálos áldozatainak számát.

A katasztrófának feltehetően néhány külföldi áldozata is volt: két francia, két svéd és egy holland állampolgár hollétéről nincsenek értesülések.

Munkagépek hiánya nehezíti a mentést

Földmunkagépek és daruk hiánya nehezíti a mentést az erős földrengéstől sújtott indonéz területeken, különösen Nias szigetén - jelezték szerdán helyi illetékesek. A BBC szerint a niasi házak 80 százaléka összeomlott. Az emberek kétségbeesetten vitatkoznak, veszekednek egymással, hogy kinek a romba dőlt házához menjen a kis számú munkagép valamelyike, s mind azt állítják, hogy szeretteik maradtak a romok alatt.

Az elemi csapás következtében szinte működésképtelenné vált a niasi kórház. Megszűnt az áram- és vízellátása, és kevés használható járműve maradt a sérültek és betegek szállítására. Sok sérültet egy futballpályán látnak el, majd hullámlemezzel fedett, hevenyészett szállásokon helyeznek el addig is, amíg helikopterrel el tudják szállítani őket Szumátra valamelyik kórházába.

A lakosok nagy része a szabadban töltötte az éjszakát, mivel otthona romba dőlt. Ezrek nélkülözik a tiszta ivóvizet, az utak nagy része járhatatlan, mert elborította őket a törmelék. Az indonéz hadsereg helikopterekkel és hadihajókon szállít mentőbrigádokat és segélyszállítmányokat a katasztrófa sújtotta térségbe.

Érkezik a nemzetközi segítség


Klikk a képre!
Kofi Annan ENSZ-főtitkár támogatásáról biztosította az indonéz népet és segítséget ígért az újjáépítéshez. A világszervezet munkatársai kedden megérkeztek a nyugat-indonézai Nias és Simeulue szigetére, hogy felmérjék a károkat és összehangolják a segítségnyújtást.

George Bush amerikai elnök után John Howard ausztrál kormányfő is segítséget ígért a földrengés sújtotta Indonéziának: 774 ezer amerikai dollárt és egy tábori kórházat. Új-Zéland orvos csoportot készül Indonéziába küldeni a sérültek ellátására, Japán pedig katonák, tűzoltók és segélymunkások küldését ajánlotta fel. Segítséget ígért Törökország, Svédország és Dél-Afrika is, az Európai Bizottság pedig szakértőket küldött a térségbe a szükségletek felmérésére.

Elindult Indonéziába a magyar kutató-mentő csoport

Elindult kedden kora este Indonéziába egy tizennégy tagú kutató-mentő csoport - közölte a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett csoport vezetője.

Az egészségügyi és műszaki szakemberekből, valamint két mentőkutyából álló magyar csoport menetrendszerű géppel indult el a Ferihegyi repülőtérről Jakartába, ahová - müncheni átszállással - várhatóan szerda este érkeznek meg. Pavelcze László, a speciális mentők vezetője kiemelte: a kutatás-mentés általában hét-tíz napig tart.