Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Több száz év börtön a guineai puccsistáknak

2004.11.26. 17:40
Rendkívül súlyos büntetéseket szabott ki egy egyenlitői-guineai bíróság az elnök elleni puccskísérlet szervezőire. A főszervezőnek tartott ellenzéki vezetőt távollétében hatvanhárom év, a zsoldoshadsereg dél-afrikai vezetőjét harminnégy év börtönbüntetésre ítélték.

Hatvanhárom évi börtönbüntetésre ítélte egy malabói bíróság az egyenlítői-guineai puccskísérlet értelmi szerzőjének tartott Severo Moto emigrációban élő ellenzéki politikust. A testület Nick du Toit dél-afrikai zsoldosparancsnokot harmincnégy év börtönre ítélte.

A puccskísérlet miatt Dél-Afrikában őrizetbe vették és bíróság elé állították Sir Mark Thatchert, Lady Margaret Thatcher egykori brit kormányfő fiát is.

Szórták az éveket

Du Toit mellett hét további dél-afrikai, hat örmény és öt egyenlítői-guineai állampolgárt fogtak perbe terrorizmus, az államfő ellen elkövetett bűncselekmény, továbbá fegyverek és robbanószerek birtoklása miatt. Négy dél-afrikai 17 évi, az örmények 14-24 évi, két egyenlítői-guineai 1 évi és 4 hónapi börtönbüntetést kapott, míg három honfitársukat felmentették három dél-afrikai vádlottal együtt.

A bíróság ötvenkét évi börtönre ítélte Moto spanyolországban élő emigráns kormányának nyolc tagját is.

Az elítéltek a vád szerint összeesküvést szőttek az egyenlítői-guineai elnök meggyilkolására, hogy helyébe Motót ültessék. Az államcsínyt a vád szerint több külföldi állampolgár, köztük Thatcher pénzzel támogatta.

A puccskísérlet Zimbabwében bukott el, ahol a helyi katonaság feltartóztatta a zsoldosokat szállító repülőt. A puccskísérletről a Guardian értesülései szerint a brit kormány jóval az események előtt tudott, ezt Jack Straw brit külügyminiszter is elismerte.