Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egymást járatják le a romániai magyar pártok

2008.05.29. 12:03
Magyar belviszály rontja a romániai helyhatósági választások előtt a magyar szervezetek esélyeit. A felek övön aluli módszerekkel vádolják egymást.

Negatív kampányt folytat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint a helyhatósági választásokon vetélytársukként induló Magyar Polgári Párt (MPP), az utóbbi alakulat viszont az RMDSZ-t vádolja "övön aluli" ütésekkel.

Ismeretlenek filmfelvételt tettek közzé a YouTube videomegosztó portálon, amelyen álarcos fiatalok benzinnel lelocsolnak, majd felgyújtanak egy bábut, amely Borboly Csabát, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltjét ábrázolja. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke ezért a nyilvánosság előtt felkérte az MPP elnökét: ha nem ők készítették a felvételt, határolódjanak el a kampányanyagtól.

Szász Jenő ezt meg is tette, feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. "A videón látható, maszkkal eltakart arcú két ismeretlen magyar és árpádsávos zászlókat is felhasznált, ami szerintünk a magyar állam nemzeti szimbólumainak megsértése, és bűncselekménynek minősül” - szögezte le.

Az MPP elnöke ugyanakkor utalt egy olyan kiadvány terjesztésére, amely szerinte hazugságokat tartalmaz személyét illetően. Tudomása van egy olyan - az ő hamisított aláírását tartalmazó - levélről is, amelyben június 7-ére az MPP bécsi fogadásra hívja a sajtó képviselőit Szász új, háromemeletes villájába a párt választási győzelmének megünneplésére.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ nem folytat negatív kampányt, míg az ellenfél ezt teszi. E negatív kampány részének nevezte, hogy ismeretlenek Nagyváradon Bíró Rozália RMDSZ-es polgármesterjelölt nevében kopogtattak be a házakba, számos esetben az RMDSZ jelöltjeinek személyét és családtagjait mocskoló szórólapokat szórtak szét a településeken.

A román Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) jelentette fel az MPP elnökét az Itthon Fiatalon Mozgalom elnevezésű szervezet, mégpedig Szász - szerintük gyanús - vagyongyarapodása miatt. Szász Jenő ugyanakkor Bunta Leventét, az RMDSZ udvarhelyi polgármesterjelöltjét vádolta korrupcióval egy útjavítására kiírt versenytárgyalással kapcsolatosan.

A napokban ismeretlen tettesek betörtek az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének székházába, és onnan egy fontos információkat tartalmazó merevlemezt loptak el.