Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Eltűnnek Erdélyből a magyarok

2008.03.02. 13:07
Drasztikusan csökken az erdélyi magyarság lélekszáma, írja a Romániában megjelenő Krónika. A legutóbbi népszámláláson 1,44 millióan voltak, 2032-ben talán már egymillióan sem lesznek.

A legutóbbi népszámláláskor mért 1,44 millió főről 1,1 millióra csökkenhet 2022-re a romániai magyarság lélekszáma, míg 2032-ben alig éri majd el az egymilliót – derül ki a szeptember óta működő Kisebbségkutató Intézet munkatársai által készített demográfiai tanulmányból.

Az átfogó, harmincnégy oldalas tanulmány az első összefoglaló munka abból a statisztikasorozatból, amely rávilágít az etnikai mozgásokra, írja a Romániában megjelenő Krónika. A kiadvány bemutatja a különböző kisebbségek fejlődését, valamint a demográfiai csökkenést, amely jórészt a kisebbségeket érinti.

Horváth István szociológus, az intézet igazgatója kiemelte: a most bemutatott tanulmányból kiderül továbbá, hogy a házasságban élő romániai magyarok 13 százaléka más nemzetiségű, többnyire román ajkú élettársat választ, és a vegyes házasságokban született gyerekek alig 33 százaléka őrzi meg anyanyelvét.

Horváth István elmondta, a közeljövőben elkészítik a romániai kisebbségek intézményeit és rendezvényeit tartalmazó katasztert, és a világhálón is elérhető adatbázist hoznak létre a kisebbségekről szóló anyagokból.

A Kisebbségkutató Intézet az etnikai önazonosság megőrzésének, fejlesztésének és kifejezésének témakörében vizsgálódva, a romániai kisebbségeket kutatja szociológiai, történelmi, kulturális, nyelvi szempontból. A népesedési tendenciákról, az elvándorlásról készít felméréseket, illetve nyelvi, történelmi és kulturális témájú rendezvényeket szervez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!