Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnnek Erdélyből a magyarok

2008.03.02. 13:07
Drasztikusan csökken az erdélyi magyarság lélekszáma, írja a Romániában megjelenő Krónika. A legutóbbi népszámláláson 1,44 millióan voltak, 2032-ben talán már egymillióan sem lesznek.

A legutóbbi népszámláláskor mért 1,44 millió főről 1,1 millióra csökkenhet 2022-re a romániai magyarság lélekszáma, míg 2032-ben alig éri majd el az egymilliót – derül ki a szeptember óta működő Kisebbségkutató Intézet munkatársai által készített demográfiai tanulmányból.

Az átfogó, harmincnégy oldalas tanulmány az első összefoglaló munka abból a statisztikasorozatból, amely rávilágít az etnikai mozgásokra, írja a Romániában megjelenő Krónika. A kiadvány bemutatja a különböző kisebbségek fejlődését, valamint a demográfiai csökkenést, amely jórészt a kisebbségeket érinti.

Horváth István szociológus, az intézet igazgatója kiemelte: a most bemutatott tanulmányból kiderül továbbá, hogy a házasságban élő romániai magyarok 13 százaléka más nemzetiségű, többnyire román ajkú élettársat választ, és a vegyes házasságokban született gyerekek alig 33 százaléka őrzi meg anyanyelvét.

Horváth István elmondta, a közeljövőben elkészítik a romániai kisebbségek intézményeit és rendezvényeit tartalmazó katasztert, és a világhálón is elérhető adatbázist hoznak létre a kisebbségekről szóló anyagokból.

A Kisebbségkutató Intézet az etnikai önazonosság megőrzésének, fejlesztésének és kifejezésének témakörében vizsgálódva, a romániai kisebbségeket kutatja szociológiai, történelmi, kulturális, nyelvi szempontból. A népesedési tendenciákról, az elvándorlásról készít felméréseket, illetve nyelvi, történelmi és kulturális témájú rendezvényeket szervez.