Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Választási eredmények: vegyes romániai fogadtatás

2002.04.23. 15:30
Eltérően értékelték a romániai magyar lapok a választási eredményeket. A Krónika című lap szerint a társadalmi kettéosztottság felszámolása kell, hogy legyen a következő kabinet és az ellenzék közös erőfeszítésének eredménye. A Háromszék című lap kommentárjában vereségként értékeli a baloldal győzelmét. A Hargita Népe pedig úgy véli, hogy az ötmillió határon túli magyar szívesen szavazott volna vasárnap a jobboldalra.
A politikai megosztottság megszüntetése lesz Magyarországon az új kormány és ellenzék első számú feladata - írta keddi vezércikkében a Krónika című erdélyi napilap. A lap szerint az erre mutató hajlandóság máris megmutatkozott: Orbán Viktor civilizáltan beismerte pártja vereségét, gratulált vetélytársa győzelméhez, Medgyessy Péter pedig politikai békét, az ellenzék jogainak tiszteletben tartását ígérte.

Széles összefogás kell az EU-csatlakozáshoz

Az első jelek tehát arról árulkodnak, hogy a körvonalazódó szociálliberális koalíció tudatában van parlamenti erőfölénye törékenységének, miközben az ellenzék is számol nem mindennapi felelősségével. Hiszen mind a bal-, mind a jobboldalt kötelezi a 2004-re tervezett EU-csatlakozás, az uniós integrációval kapcsolatos törvények elfogadása, melyek közül több kétharmados törvény, tehát széles összefogást igényel. Az össznemzeti érdekek kényszere adott tehát, már csak a kompromisszumok iránti hosszú távú készség hiányzik - írta a lap.

"Kénytelenek vagyunk gratulálni"

Ötmillió (határon túli) magyar szeretett volna szavazni vasárnap, s most ők szomorúan kénytelenek gratulálni azoknak a győzteseknek, akik már két hete félrelökték őket - fogalmazott keddi kommentárjában a Hargita Népe című lap. A kommentár szerint most a legfontosabb az, hogy hinni kell: "nem mi tévedtünk, nem mi gondolkodunk rosszul. Hiszen láttuk-hallottuk: a magyar jövő, a fiatalok zöme a nemzeti oldalt választotta. Nem a hetvenes éveket, de a XXI. századot."

Ez most arra volt elegendő, hogy szoros legyen az eredmény, "hogy reménykedjünk abban, valóban nem lehet megállítani a nemzeti újraegyesítést, nem radírozhatnak ki megint ötmillió embert egy nemzet tudatából. Lehet, hogy a jövő még késik, lehet, hogy más lesz, nem olyan, mint szeretnénk. Azok, akik mellettünk voltak négy esztendőn át, vasárnap választást vesztettek".

"Vereség a baloldal győzelme

A Háromszék című lap kommentárjában úgy vélte, hogy a lap olvasói - egy jelentéktelen kisebbségtől eltekintve - a magyarországi választásokat vereségként élték meg. A kommentár szerzője szerint határon túliak másféle diktatúrák szenvedő alanyai voltak, mint magyarországi polgártársaik, "itt nem volt bársonyos, puha diktatúra, gulyáskommunizmus. Ezért a magyar társadalom immunrendszere a kommunista fertőzéssel szemben másképp alakult, mint nálunk."

Az egyetlen értékrend, a demokrácia értékrendje

Magyarország a kormányváltásra szavazott egy olyan választási kampány után, amelyben során sűrűn felbukkant, hogy a politikai küzdelemben értékrendek ádáz harca folyik, s ezért is oly kiélezett, indulatokkal, sarkos megfogalmazásokkal terhes a verseny - írta a Népújság. A lap szerint azt azért mégsem árt tudatosítani, hogy valójában egyetlen értékrend van, s ez a demokrácia értékrendje. Egy és oszthatatlan mindhárom - vagy négy - parlamentbe került erő számára. Maguk ezen belül jelentenek alternatívákat. Ezek között választott Magyarország, s ez az értékek valódi rendje, amiben nem lehet helye a nemzeti, a keresztény jelzők bárminemű kisajátításának.

A Népújság arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon túli magyarság számára csak egyetlen Magyarország létezik, s "ha számunkra egyetlen Magyarország létezik, akkor Magyarország számára sem létezhet, csak egyetlen erdélyi magyarság". A felelősségvállalás szónokiasságában jelentkező hangsúlykülönbségek elfogadhatóak, egészséges szemléletben nem válhatnak megosztóvá. Ez akkor következik be, amikor a hangsúlyok változása a klientúrák lebontásában és új klientúra kiépítésében jelentkezik, s a megosztásra való hajlam az elosztásba is beszűrődik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!