Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Egymillió dollárt kértek az iraki érsekért, de nem kapták meg

2008.03.14. 11:22
Horribilis összegű váltságdíjat követeltek Irakban a káld katolikus érsek elrablói - közölte pénteken az iraki rendőrség képviselője. A főpapot még februárban rabolták el, elásott holteste nemrég került elő.

Paulosz Faradzs Rahhót február végén rabolták el Moszulban egy mise után. Sofőrjével és két kísérőjével már akkor végeztek. Az érsek holttestét az emberrablók utasítása alapján találták meg elásva. Elrablásával Núri al-Máliki iraki kormányfő az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet vádolta.

Az érsek munkatársa, Bagdada Andrausz Abuna közölte, hogy az egyház képviselői tárgyalásokat folytattak a túszejtőkkel, de az összeg nagyságáról szóló értesülést nem erősítette meg.

A káld katolikus egyház keleti rítust követ, de elismeri a pápa fennhatóságát és Róma irányvonalát követi. Az iraki keresztények többsége ehhez a közösséghez tartozik. A 2003-as amerikai invázió idején mintegy 800 ezer keresztény élt Irakban, az ország lakosságának alig 3 százaléka, de azóta sokan elmenekültek az országból, vagy pedig az iraki Kurdisztánba települtek át.