Emőke
-4 °C
9 °C

Titkos katonai szállítások az Estonián

2004.12.02. 19:42
Több mint tíz évvel a szerencsétlenül járt Estonia komphajó tragédiája után derítette ki egy svéd televízió, hogy a hajó titkos katonai szállításokat végzett. A szerencsétlenségben 852 ember halt meg.
Svédországba történő katonai szállításokra használták az Estonia komphajót hetekkel azelőtt, hogy 1994 szeptemberében elsüllyedt a Balti-tengeren, közölték csütörtökön svéd katonai és vámilletékesek. A svéd hadsereg legalább két alkalommal a függetlenné vált balti államokban hátrahagyott orosz katonai eszközöket szállított a komphajón, közölte Sven Peter Olsson, a svéd vámszolgálat hírszerzésének egykori vezetője.

A tragédia
A Tallinnból Stockholmba tartó Estonia komphajó 1994. szeptember 28-án süllyedt el 45 perc alatt, az után, hogy nyolcméteres hullámok leszakították a komphajó orrán lévő 56 tonna súlyú külső ajtót, aminek következtében víz öntötte el a hajófenéken lévő gépkocsitárolót. A katasztrófa 852 halálos áldozatot követelt, csak 137 ember élte túl.
Az 1997-ben kiadott hivatalos jelentésükben az észt, a finn és a svéd szakértők az ajtó zárjának meghibásodásával, a tomboló vihar erősségével és emberi mulasztással magyarázták a tragédiát. Az áldozatok hozzátartozóinak megbízásából nyomozó független szakértők 2001-ben robbanás jeleit vélték felfedezni a tengerfenékről felhozott roncsdarabokon.
Az Estonia tragédiája angolul a BBC-n>>>

A bejelentés azonnal arra késztette Göran Persson svéd kormányfőt, hogy új vizsgálatot rendeljen el az Estonia által végrehajtott teherszállítások ügyében. Persson azt mondta, feldúlta őt a leleplezés, hogy a hadsereg információkat tartott vissza a szállításokról a kormánytól.

Anders Hedgren katonai szóvivő megerősítette az egykori katonai szállítmányok tényét, ám hangsúlyozta: a svéd hadsereg garantálja, hogy nem volt katonai berendezése a komphajón a szerencsétlenség éjszakáján. Az észt kormány Tallinnban közzétett nyilatkozatában nem tartott szükségesnek újabb vizsgálatokat. "A vizsgáló bizottság befejezte munkáját és megtalálta a tragédia okait" - fogalmazott a nyilatkozat.

A titkos teherszállítások tényét először az SVT svéd televízió fedte fel kedden, megerősítve az évek óta terjedő ilyen irányú híreszteléseket.