Huba
17 °C
33 °C

Lemondott a fülöp-szigeteki elnök

2001.01.19. 18:15
A manilai elnök kabinetje gyakorlatilag összeomlott kedden, amikor vezető minisztereinek nagy része lemondott. A hadsereg, az egyház és a népi demonstrációk nyomásának engedve, Joseph Estrada, a Fülöp-szigetek elnöke májusra előrehozott választást írna ki. Az ellenzék élére ált alelnök, Gloria Arrayo időhúzásnak minősítette Estrada lépését, annak azonnali lemondását sürgetve.
Joseph Estrada
elvesztette a hadsereg támogatását
Az elnök pénteki beszédében bejelentette: lemond a hatalomról egy májusban megtartandó választás győztesének javára. Ugyanekkor kongresszusi választást is kiírnak. Ezt megelőzően a fegyveres erők parancsnoka, Angelo Reyes generális pénteken több tízezres tömeg előtt jelentette ki, hogy a hadsereg megvonta támogatását Estradától, és az elnökhelyettest, Gloria Arrayót támogatja. Erről a Reuters számolt be.

Az Estrada-kabinet kulcsfigurái, köztük a pénzügyminiszter és az állami kincstár vezetője is lemondott hivataláról. A védelmi miniszter és a fegyveres erők főparancsnoka szintén a lemondás mellett döntött, majd csatlakoztak az Estrada leváltását követelő vezetőkhöz. Végső csapásként az elnök utolsó hű támogatója, Panfilo Lacson rendőrparancsnok is megvonta bizalmát Estradától. Ekkor páncélosok érkeztek az elnöki palota védelmére, de percekkel később el is vonultak. Arroyo alelnök asszony ekkor magához ragadta a kezdeményezést és a hadsereg főparancsnokának kiáltotta ki magát.

A vád tanúja: Singson
Estrada elnök kálváriája egy hónapja vette kezdetét, amikor egy megyei tisztviselő, Luis Singson tanúsította, hogy az elnök megbízásából koordinálta az illegális számjáték, a Juetengből származó kifizetések begyűjtését. Singson elmondta: átadott Estradának 8,6 millió dollárnyi szerencsejáték-bevételt, valamint 2,8 millió dollár dohányáru adójából származó pénzt.
,,Eljött az idő, amikor egyesülnie kell a nemzetnek" - jelentette ki Orlando Mercado védelmi miniszter, aki 1986-ban komoly szerepet játszott az akkori diktátor, Ferdinand Macros leváltásában. ,,Kijelentjük, hogy ha Estrada elnök békében lemond, ugyancsak békében távozhat egész családjával" - tette még hozzá Angelo Reyes generális. A közvélemény megnyugtatása végett Generoso Senga, a fegyveres erők szószólója elmondta: ,,Nem várható katonai intervenció. Nem térhetünk el az alkotmány által ránk ruházott feladatoktól".

Bonyolult impeachment-eljárás előzte meg a lemondást

Az elnök lemondásához vezető helyzetet az váltotta ki, hogy az impeachment tárgyalás keretén belül kedden, a szenátusi bizottság nem adott engedélyt arra, hogy betekinthessen az elnök titkos bankszámláiba. A vád szerepét betöltő tizenegy képviselő szerint e számlák bizonyíthatták volna a csalás és sikkasztás vádját és a tiltást követően lemondtak tisztségükről. Kedden végül Estrada megadta az engedélyt, de akkorra már a vád utasította vissza azok megvizsgálását.

A képviselők szerint nincs értelme folytatni az eljárást, hiszen a szenátorok többsége már ,,Estrada zsebében" van. A vád elmondása szerint a számlákon mintegy 3,3 milliárd peso ($66 millió) illegálisan, hivatali ideje alatt összegyűjtött tőke található.

Utcai háború

A nemzet egészét megosztotta a már jó ideje tartó harc. Pénteken egy Estradát támogató ötezres nagyságú tömeg Makati utcáin (Manila pénzügyi negyede) tartott demonstrációt, amikor összeütköztek az anti-Estradásokkal. Kövekkel és üres üvegekkel vívott harccá fajult a demonstráció, ahol - a CNN információi szerint - legalább ketten komoly sérüléseket szenvedtek.

Az egyház is szót emel

A manilai érsek, Sin kardinális felhívást intézett híveihez, hogy csatlakozzanak az Estrada leváltását sürgető csoportokhoz, melyek annál a templomnál gyülekeztek, melyet az 1986-os lázadás emlékére emeltek. ,,Felhívok mindenkit, hogy maradjon velünk a városban. Szent hely ez. Isten van velünk - érvelt az érsek.

Egyéb vádak
A vád felhívta a figyelmet Estrada öt szeretőjére (kiktől több elnökcsemete is származik), és akiknek költségvetési pénzből vásárolt festményeket. ,,Marcos húsz év alatt nem követett el ennyi csalást és visszaélést, mint két év alatt Estrada!" - hangoztatta Joker Arroyo, a vádlók egyike. Hozzá kell tenni, hogy Estrada egyik támogatottja éppen Marcos özvegye. A hölgy híres cipőkollekciójáról ismert (gyűjteménye több ezer párra rúg).
A sajtó útja

Teljes oldalas hirdetésben követelte Estrada lemondását, mintegy hatvan idős honvédelmi tisztségviselő, közöttük legalább harminc tábornok. ,,Még ha Estrada elnöknek sikerül is túlélnie az impeachment tárgyalást, mi akkor is a lemondása mellett fogunk kardoskodni" - hívta fel a figyelmet az újsághirdetés.

A szigetek történelmében példa nélküli, hogy a katonaság, az egyház és a társadalom vállvetve követelje egy elnök lemondását. A széleskörű összefogás kétségtelenül eredményes volt, hiszen a májusi, előrehozott választások alkalmával másvalaki koptatja majd az elnöki széket Manilában.

A manilai dzMM magánrádió értesülése szerint repülőgépet készítettek elő Estradának és családjának az országból való kimenekítésére. Az elnök környezetére hivatkozva a rádió arról számolt be, hogy az Estrada családot feltehetően Malajzián át az Egyesült Államokba szállítják.