Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az Északi Szövetség is támad

2001.10.07. 21:41
A tálibok ellenzéke kész Kabul elfoglalására. Az Északi Szövetség már elindította támadását az Afganisztánt irányító rezsim állásai ellen. A volt afgán uralkodót, Mohammed Zahir Sahot megrázta és elszomorította az országa elleni támadás. Mindeközben az üzbég-afgán határon mozgósítás történt azután, hogy 8000 tálib harcos indult meg irányába.
Az Afganisztán északi részén működő tálibellenes ellenzéki erő, az Északi Szövetség vasárnap reggel már tájékoztatást kapott arról, hogy az Egyesült Államok támadást indít tálib állások ellen. Az Északi Szövetség terveiről korábban egy Rahimullah nevű vezető valószínűsítette a támadásukat, de arról azt mondta, hogy "talán két nap, talán egy hét. Ez katonai hadművelet, úgyhogy nem tudom megmondani".

Az amerikai ellencsapás megindulását követően Kabultól északra azonban az afganisztáni fegyveres ellenzék rövidesen tüzérségi támadást indított az országot uraló tálibok hadállásai ellen.

Készek elfoglalni Kabult

Az Északi Szövetség iráni képviselője, Mohammed Hairhah vasárnap este Teheránban kijelentette, hogy készen állnak Kabul felszabadítására. Azt mondta, hogy az amerikai csapások "nagy segítséget" jelenthetnek a háborútól, éhségtől, terrortól szenvedő afgán népnek, amennyiben megsemmisítik a terroristaközpontokat. A megbuktatott Burhanuddin Rabbani afgán elnök kormányának képviselője hozzátette azonban, hogy "ha az amerikaiak civileket támadnak, az újabb súlyos problémát teremt, és igen rossz vége lesz".

Az ellenzék erői a Kabultól nem messze északra lévő Bagram légi bázisról sorozatvetőkkel támadta a tálibok állásait a környező hegyekben. Harcokról érkeztek hírek Afganisztán Iránnal határos vidékéről is. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint mintegy 150 afgán harcos támadást indított Zarandzs városa ellen, amelyet eddig a tálibok uraltak.

Amerikai támogatás a levegőből

Amerikai hírtelevíziók tudósításaiból, illetve az általuk megszólaltatott katonai szakértők vélekedéseiből kiderül, hogy elképzelhető, a légi csapások a tálib ellenzék katonai támogatását is jelentik. A bombázások a deklarált célok mellett előirányozhatják az Északi Szövetség ellen irányuló tálib csapatösszevonások szétzilálását is. Egyes szakértők szerint Afganisztánban hét olyan körzet található, ahol jelentősebb méretű repülőtér, valamint számottevő légvédelem található. Ezek közül az északi Mazari-Sarif és Bagram minősíthető olyan térségnek, ahol különösen fontos szempont lehet a tálibok ellen küzdő Északi Szövetség tehermentesítése.

Mozgósítás az üzbég határon, Moszkvában nincs készültség

Üzbegisztán csapatokat dobott át az afgán határra - jelentették vasárnap nem hivatalos taskenti források. A hírt egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg. Egyes jelentések szerint még szombaton megkezdődött az átcsoportosítás, válaszul arra, hogy a tálibok 8000 embert összpontosítottak az üzbég határ közelében. Készültségben vannak a Tádzsikisztánban állomásozó orosz határőregységek is. A csapatok parancsnoka szerint vasárnap este nyugodt volt a helyzet a tádzsik-afgán határon.