Diána
12 °C
27 °C

Protestáns belharcok Észak-Írországban

2000.08.29. 15:51
Észak-Írországban egy 11 éves kislány esett áldozatául a protestáns félkatonai csoportok tíz napja kiújult belharcának. A tartomány utcáira visszatért brit katonák is segítik a rendőröket a járőrözésben, a belfasti protestáns közösség békefelhívása ellenére a viszálykodás nem ér véget.

Több embert is letartóztattak kedden, miután hétfő éjjel egy 11 éves kislányt hátba lőtték saját otthonában, Coleraine városában, az északír Londonderry megyében. A kislány akkor sebesült meg, mikor a koronahű negyedben gépfegyverrel lőttek egy házra. A 11 éves gyermek állapota a BBC-nek nyilatkozó orvosok elmondása szerint állandósult, a lány azonban nincs túl az életveszélyen. A lövöldözés színhelyét rendőri kordon veszi körül, a ház falán távolról is látható tíz golyóütötte lyuk.

Az utcákon katonák is járőröznek
A rendőrség feltételezései szerint a kislány nem a protestáns és katolikus felekezetek közötti ellenségeskedés áldozata, hanem a protestáns fegyveres csoportok - az Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA), az Ulsteri Szabadságharcosok (UFF) valamint az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) - tagjai között tíz napja kiújult összecsapás sebesültje.

Augusztus 21-én két férfit lőttek le, Jackie Coultert, vélhetően az UFF tagját, valamint Bobby Mahoodot, miközben a belfasti Crumlin utcán dzsipjükben egy bukmékerre vártak. A megtorlás nem késlekedett, augusztus 23-án Sam Rocketet végzik ki az UFF fegyveresei. A véres konfliktus megfékezése érdekében a protestánsok lakta negyed fő utcájára, a Shankill Roadra visszavezényelték a brit katonákat. Augusztus 28-án, hétfőn a belfasti protestáns közösség vallási és társadalmi vezetői békefelhívást intéztek a szemben álló felekhez, kétórás istentiszteletet tartottak az alkalomból. A protestáns félkatonai szervezetek vezetői Sam Rocket házának felgyújtásával válaszoltak a békefelhívásra.

A hétfői coleraine-i incidens azt mutatja, hogy Belfastból a tartomány más településeire is átterjedt a belháború. A hét vége óta Coleraine-ban is katonák segítik a rendőrséget.

A protestáns fegyveresek belharca a gazdasági befolyásuk erősítéséért - a védelmi pénzek beszedéséért, a kábítószer-kereskedelem területi felosztásáért - nem újkeletű, a viszálykodás az északír konfliktus kezdetére nyúlik vissza. A rivalizálás ismét felerősödött, amikor a nagypénteki békemegállapodás két évvel ezelőtti aláírása nyomán számtalan elítélt terrorista nyerte vissza amnesztiával szabadságát a tartományban. A sokat átélt shankilli közösségben két évvel ezelőtt még gyakoriak voltak a hasonló belháborús összetűzések, az embereket azonban most meglepte a harc erőszakossága.