Árpád
-2 °C
4 °C

Protestáns belharcok Észak-Írországban

2000.08.29. 15:51
Észak-Írországban egy 11 éves kislány esett áldozatául a protestáns félkatonai csoportok tíz napja kiújult belharcának. A tartomány utcáira visszatért brit katonák is segítik a rendőröket a járőrözésben, a belfasti protestáns közösség békefelhívása ellenére a viszálykodás nem ér véget.

Több embert is letartóztattak kedden, miután hétfő éjjel egy 11 éves kislányt hátba lőtték saját otthonában, Coleraine városában, az északír Londonderry megyében. A kislány akkor sebesült meg, mikor a koronahű negyedben gépfegyverrel lőttek egy házra. A 11 éves gyermek állapota a BBC-nek nyilatkozó orvosok elmondása szerint állandósult, a lány azonban nincs túl az életveszélyen. A lövöldözés színhelyét rendőri kordon veszi körül, a ház falán távolról is látható tíz golyóütötte lyuk.

Az utcákon katonák is járőröznek
A rendőrség feltételezései szerint a kislány nem a protestáns és katolikus felekezetek közötti ellenségeskedés áldozata, hanem a protestáns fegyveres csoportok - az Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA), az Ulsteri Szabadságharcosok (UFF) valamint az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) - tagjai között tíz napja kiújult összecsapás sebesültje.

Augusztus 21-én két férfit lőttek le, Jackie Coultert, vélhetően az UFF tagját, valamint Bobby Mahoodot, miközben a belfasti Crumlin utcán dzsipjükben egy bukmékerre vártak. A megtorlás nem késlekedett, augusztus 23-án Sam Rocketet végzik ki az UFF fegyveresei. A véres konfliktus megfékezése érdekében a protestánsok lakta negyed fő utcájára, a Shankill Roadra visszavezényelték a brit katonákat. Augusztus 28-án, hétfőn a belfasti protestáns közösség vallási és társadalmi vezetői békefelhívást intéztek a szemben álló felekhez, kétórás istentiszteletet tartottak az alkalomból. A protestáns félkatonai szervezetek vezetői Sam Rocket házának felgyújtásával válaszoltak a békefelhívásra.

A hétfői coleraine-i incidens azt mutatja, hogy Belfastból a tartomány más településeire is átterjedt a belháború. A hét vége óta Coleraine-ban is katonák segítik a rendőrséget.

A protestáns fegyveresek belharca a gazdasági befolyásuk erősítéséért - a védelmi pénzek beszedéséért, a kábítószer-kereskedelem területi felosztásáért - nem újkeletű, a viszálykodás az északír konfliktus kezdetére nyúlik vissza. A rivalizálás ismét felerősödött, amikor a nagypénteki békemegállapodás két évvel ezelőtti aláírása nyomán számtalan elítélt terrorista nyerte vissza amnesztiával szabadságát a tartományban. A sokat átélt shankilli közösségben két évvel ezelőtt még gyakoriak voltak a hasonló belháborús összetűzések, az embereket azonban most meglepte a harc erőszakossága.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?