Alfréd
-2 °C
2 °C

Véres protestáns felvonulás Észak-Írországban

2001.07.12. 11:52
Tizenkilenc rendőr és két civil megsérült az észak-írországi Portadown városában, amikor a rendfenntartó erők szerda éjszaka vízágyúkat vetettek be protestáns tüntetők ellen. Továbbra sem jutottak eredményre a brit és ír politikusok a válságba jutott északír békefolyamat felélesztéséről folytatott tárgyalásokon.

"One true Faith and one true Crown
We will march in Portadown"

(protestáns akcióversike)

A protestáns Orániai rend július 12-i ünnepének előestéjén Észak-Írország településein máglyák gyújtásával, tűzijátékokkal emlékeznek a rend névadója, Orániai Vilmos herceg seregeinek győzelméről, amit a katolikus Jakab király erői fölött aratott az 1690-es boyne-i csatában. Az Orániai rend csütörtökön 19 településen tart nagyszabású felvonulást, a legjelentősebbekre Belfastban és Londonderryben kerül sor.

Portadownban a hatóságok nem engedélyezték a protestáns menet áthaladását a város katolikus negyedén, s napok óta megerősített rendőri és katonai jelenléttel biztosítják a rendelet betartását. Szerda este fiatalok petárdákkal, benzines palackokkal és kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik vízágyúkkal és gumibotokkal válaszoltak.

A protestáns félkatonai szervezetek nem támogatják a békemegállapodást

Belfast protestáns negyedében britbarát félkatonai csoportok erőfitogtatásra használták fel az ünnepi tűzijátékokat. Az Ulsteri Szabadságharcosok (UFF) és az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) fegyveresei éjfélkor géppisztolysorozatokat lőttek a levegőbe. Az UVF a hét elején jelentette be, hogy megvonja támogatását az északír békemegállapodástól, de egyben ígéretet tett a tűzszünet betartására.

Eredménytelen tárgyalások a békefolyamat újraélesztéséről

Az angliai Weston Parkban eredmény nélkül függesztették fel a brit-ír tárgyalásokat a válságba jutott békefolyamat felélesztéséről. Mint ismeretes, június végén lemondott az északír kormány vezetője, miután az IRA nem volt hajlandó belefogni fegyverei leadásába. A Sinn Féin, az IRA politikai szárnya a további brit csapatkivonásokhoz és a protestánsok dominálta rendőri erők átalakításához köti az IRA lefegyverzését. Az eredménytelenség ellenére Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő optimista nyilatkozatok tettek közzé; a tárgyalásokat pénteken folytatják.