Eleonóra
-1 °C
2 °C

Feszült a helyzet Észak-Írországban

2001.09.05. 17:36
Négy rendőr sérült meg szerdán reggel Belfastban, mikor katolikus gyermekek iskolába szállítása közben robbanószerkezet csapódott a rendfenntartók közé. Már második napja rendőrök védik meg a Szent Kereszt iskolába igyekvő gyermekeket és szülőket a protestáns támadások ellen.
A Vörös Kéz Védelmezői protestáns félkatonai csoport vállalta a Szent Kereszt belfasti katolikus iskola diákjai és az őket védő biztonsági erők ellen szerda reggel elkövetett pokolgépes robbantást. A belfasti Ardoyne Roadon felrobbant szerkezet négy rendőrt sebesített meg, és egy szülőt szívrohammal szállítottak kórházba.

A protestáns félkatonai csoport a hét elején felszólította a Belfast északi, protestánsok lakta negyedének határán fekvő katolikus iskola szüleit, ne merészkedjenek gyermekeikkel a protestáns negyed közelébe, és megfenyegette a védelmüket biztosító rendőri erőket is.

Mindkét közösség vezetői elítélték a merényletet

Az északír közösségek vezetői, protestánsok és katolikusok egyaránt határozottan elítélték a merényletet. Az északír politikusok szerdán határozott ígéretet tettek arra, hogy a problémát azonnal napirendjére tűzi a nyári szünetről rövidesen visszatérő belfasti nemzetgyűlés. Jane Kennedy, a brit kormány északír ügyeinek államminisztere már szerda délután találkozót tart a helyi közösségek vezetőivel, hogy megvitassák, milyen lépéseket tegyenek a feszültség csillapítására. Az ügyben három gyanúsítottat már letartóztattak.