Alfréd
-2 °C
2 °C

Tovább tart a belfasti 'iskolaháború'

2001.09.06. 11:18
Negyedik napja a rendőrök és szülők szigorú felügyelete alatt jutnak el a diákok a Szent Kereszt belfasti katolikus lányiskolába. Az intézményhez vezető út egy protestáns negyeden keresztül halad, a tüntetők minden reggel várják az iskolásokat. A csütörtök reggeli tüntetés békés volt.
Nem sokan mesélhetik el felnőtt korukban, hogy kisiskolásként szülők és rendőrök szigorú felügyelete alatt, tüntetők ostromának ellenállva, bombatámadást átélve kezdték egyszer a tanévet. Ez jelenleg a belfasti Szent Kereszt lányiskola tanulóinak mindennapjait jellemzi. Nem hiába tette fel a költői kérdést a csütörtöki Sun: "Ez lenne a huszonegyedik század Egyesült Királysága? Ez valóban Észak-Írország, ahol állítólag "békefolyamat" zajlik?" A Mirror pedig felszólítja a szemben álló feleket: "Mindannyiunk gyermekeiért vessetek véget a gyűlöletnek!".

Síró gyermekek, riadt szülők

Negyedik napja a kisiskolás lányok rendőri kordon és szigorú szülői felügyelet alatt mennek iskolába: csütörtökön azonban a protestáns tüntetők kevesebben voltak, és nyugodtabban viselkedtek. Az Észak-Írországot nyugtalanságban tartó vallási villongások újabb csatájának oka az, hogy a katolikus iskolához az út a többségében protestáns Ardoyne negyeden keresztül vezet. A viszály szerdán kis híján tragédiába torkollott: egy félkatonai csoportosulás, a Vörös Kéz Védelmezőinek tagjai csőbombát dobtak a tömegbe, amely két rendőrt sebesített meg.

Az erőszakos akciót mindkét fél elítélte, az ügyben három gyanúsítottat letartóztattak. A protestánsok vezető politikusai ígéretet tettek a rendőrségnek arra, hogy távol tartják a tüntetéstől a félkatonai szervezetek képviselőit.

Az "iskolaháborút" hamarosan napirendjére tűzi a nyári szünetről visszatérő belfasti nemzetgyűlés is. Jane Kennedy, a brit kormány északír ügyeinek államminisztere már szerda délután találkozott a helyi közösségek vezetőivel, ahol megvitatták, milyen lépéseket tegyenek a feszültség csillapítására.

Két hét múlva határidő

Az 1998-ban megkötött északír békeszerződést - a nagypénteki folyamatot - már az erőszak előtti bizalmatlanság is kikezdte. Két hét múlva pedig újabb határidőhöz érkezik a szerződés, amikor Londonnak dönteni kell: megszüntetik-e a két vallás között megosztott területi kormányzatot, és visszaállítják-e a közvetlen irányítást, vagy új választásokat tartanak Észak-Írországban.