Fegyverszünetet ajánlott az ETA

2006.03.23. 12:10
A felajánlott fegyverszünet elfogadását sürgette az ETA baszk szeparatista csoport a spanyol és a francia kormánynál. Ez a szervezet második közleménye két napon belül, amelyben a baszk konfliktus békés megoldására tesznek javaslatot.

Újabb nyilatkozatban erősítette meg fegyverletételi szándékát csütörtökön a Baszk Haza és Szabadság (ETA) elnevezésű, törvényen kívül helyezett spanyolországi szakadár szervezet. A lépés pontot tehet Nyugat-Európa legvéresebb gerillaharcának végére.

A közlemény ugyanabban a baszk napilapban jelent meg, amely előző nap már közölte az ETA tartós tűzszünetet kilátásba helyező felhívását. A Gara című újság a baszk szervezet közleményeinek rendszeres fóruma. A lap internetes kiadásában (www.gara.net) szerdán azt is közölte, hogy az ETA célja "előmozdítani a demokratikus folyamatot Baszkföldön", és olyan új keretet kiépíteni, amelyben elismerik a baszk nép jogait.

Újabb nyilatkozatában az ETA megismételte döntését, hogy csütörtök éjféltől tartós tűzszünetet léptet életbe. A folyamat végén - folytatódik a nyilatkozat - a baszk állampolgároknak kell dönteniük saját jövőjükről, demokratikus megoldással téve pontot a konfliktusra. A második nyilatkozat, amelynek szövege szinte szóról szóra megegyezik a szerdaiéval, ugyancsak megjelent a Gara internetes honlapján, baszk, spanyol és francia nyelven. A szervezet ismét felszólította a spanyol és a francia kormányt, hogy reagáljon pozitívan fegyverszüneti felhívására. "Ne akadályozzák a demokratikus folyamatot, vessenek véget a megtorló akcióknak, és nyilvánítsák ki a tárgyalásos megoldás iránti akaratukat" - áll a nyilatkozatban.

Rögös út

A spanyolok annak ellenére pozitívan reagáltak, hogy szerintük a békefolyamat hosszú ideig tarthat, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy az ETA a kilencvenes években kétszer is hirdetett fegyvernyugvást, de azt soha nem nevezte állandónak. Legutóbb 1998-ban tette le a fegyvert, egy évvel később a béketárgyalások zátonyra futásakor azonban újra elkezdte a robbantásokat.

A spanyol miniszterelnök, Jose Luis Rodriguez Zapatero egyik fő céljának tekinti, hogy nagyobb szabadságot adjon a régióknak. Tavaly már felajánlotta a tárgyalás lehetőségét, ha az ETA felhagy az erőszakkal. A spanyol parlament 2005 májusában határozatban támogatta a kormányfő javaslatát. Zapatero a szervezet mostani nyilatkozatát óvatosan fogadta, nem nyilatkozott arról, mikor kezdene tárgyalásokat a szakadár szervezettel.

Keménykedés

A spanyol sajtó csütörtökön arra intette a kormányt, hogy helyezkedjen kemény álláspontra az ETA-val szemben. Miközben a kormánypárti El Pais dicsérte és "példa nélkül álló lehetőségnek", "a demokrácia sikerének" nevezte az ETA szerdai ajánlatát, más kommentátorok óvtak attól, hogy a kormány felüljön egy újabb csalárd ígéretnek. Több lap felszólította az ETA-t, hogy felhívását hitelesítse az olyan "alacsony szintű erőszak" beszüntetésével, amilyen a baszk üzletemberek zsarolása vagy a helyi, nem nacionalista politikusok elleni fenyegetések.

Az ETA, amely független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, 1968-as színre lépése óta mintegy 850 embert ölt meg különböző merényleteiben. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által egyaránt a terrorszervezetek közé sorolt szervezet a közelmúltban csak kisebb, enyhe károkat okozó robbantásos merényleteket követett el. 2003 óta senki sem halt meg az ETA akcióiban.



  • Tippek
  • Bankszámla