Benedek
-4 °C
5 °C

Párizsban vádat emeltek négy ETA-vezető ellen

2008.05.25. 15:01
Vádat emeltek a francia igazságügyi szervek szombat este Párizsban az ETA baszk szeparatista szervezet négy feltételezett vezetője (köztük a fő politikai vezetőnek tartott Javier López Pena) és egy francia szimpatizáns ellen, jelentették vasárnap francia igazságügyi források.

A négy baszkot az ügyészség kérésének megfelelően előzetes letartóztatásba helyezték, a franciát viszont - az ügyészek véleménye ellenére - szabadlábra helyezték a bírók. Az öt személyt - négy férfit és egy nőt - a héten vették őrizetbe a dél-franciaországi Bordeaux-ban, illetve Bayonne-ban.

Terrorcselekményeket előkészítésére irányuló bűnszövetséggel vádolták meg őket, továbbá orgazdasággal, zsarolással, fegyver- és lőszerbirtoklással, valamint robbanóeszközök készítésére szolgáló anyagok birtoklásával. Ezekért harminc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

A 49 éves, "Thierry" névre is hallgató Javier López Penát tartja Madrid "a legnagyobb súlyú személynek" és a kemény vonal hívének a baszk szervezetben. Spanyol antiterrorista források szerint 2006-ban vette át a fegyveres szervezet vezetését, abban az időben, amikor José Luis Zapatero szocialista kormánya és az ETA között (sikertelen) tárgyalások folytak, amelyeken állítólag személyesen is részt vett.