50 év börtön a gyilkos ETA-tagoknak

2006.06.30. 15:19
Egy nappal azután, hogy a spanyol kormányfő bejelentette tárgyalási szándékát az ETA baszk szakadár szervezettel, a bíróság 50 év szigorított börtönbüntetésre ítélte a szervezet két tagját. Az Amaia és Txapote mozgalmi néven ismert elítéltek további két társukkal 1997-ben elrabolták Blanco városi tanácsost, majd agyonlőtték őt.

Javier García Gaztelu

Ötven-ötven évi szigorított börtönre ítélte egy madridi bíróság pénteken a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű baszk szakadár szervezet két tagját Miguel Angel Blanco néppárti városi tanácsos 1997-es elrablásáért és meggyilkolásáért. Az elítéltek egyike az ETA korábbi vezetője, Javier García Gaztelu (mozgalmi nevén Txapote), a másik elítélt pedig Txapote élettársa, Irantzu Gallastegui Sodupe (mozgalmi nevén Amaia).

Kemény és hosszas tárgyalások

Az ítéletet egy nappal azután hirdették ki, hogy José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő csütörtökön bejelentette: a kormány párbeszédet kezd a fegyveres baszk függetlenségi szervezettel, hogy megpróbáljon véget vetni az ETA 38 éve tartó terrorhadjáratának, amely eddig több mint nyolcszáz ember életét követelte.

„A demokrácia nem fog politikai árat fizetni azért, hogy békét teremtsen az ETA-val” – mondta Zapatero, a tárgyalások kezdetének konkrét dátumát azonban nem jelölte meg, írja a BBC. „A tárgyalások kemények, hosszasak és nehezek lesznek. Határozottak, körültekintőek, egységesek és hűségesek leszünk, és tisztelettel adózunk az áldozatok emlékének” – fogalmazott a spanyol miniszterelnök.

Tömegtüntetések

Txapote és Amaia 1997. július 17-én rabolta el a jobboldali Néppárt Ermua városi tanácsosát, majd agyonlőtte, miután lejárt a 48 órás határidő követelésük teljesítésére. Az ETA azt akarta elérni, hogy a szervezet bebörtönzött tagjait egymáshoz közel, baszkföldi börtönökben helyezzék el a spanyol hatóságok.

Blanco meggyilkolása óriási felháborodást okozott Spanyolországban, több millió ember vonult az utcákra, hogy az ETA ellen tüntessen. A két mostani elítélten kívül a spanyol bíróságnak további két gyanúsítottja is volt. Egyikük, Jose Luis Geresta Mugica 1999-ben öngyilkos lett, Ibon Munoa pedig már 2003 óta tölti 33 éves börtönbüntetését.  • Bérelnék
  • Bankszámla