Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

ETA-vezért fogtak Franciaországban

2003.12.09. 11:55
A baszk ETA terrorszervezet feltételezett katonai vezetőjét tartóztatták le a francia hatóságok kedden. Egy héten belül már a második magas rangú feltételezett ETA-terroristát vették őrizetbe a franciák.
Gorka Palacios Aldayt, a szeparatista baszk ETA terrorszervezet feltételezett katonai vezetőjét a dél-franciaországi Pau mellett vették őrizetbe a francia rendőrök kedden. A rajtaütés során a szervezet három másik tagját is letartóztatták. A francia anti-terrorista alakulatok hamis személyi okmányokat és fegyvereket is lefoglaltak a fenti akciójuk során.

800 áldozat

Aldayt Spanyolországban elkövetett robbantásos merényletek kitervelésével és végrehajtásával vádolják. Az ETA körülbelül nyolcszáz emberrel végzett az 1960-as években kezdődött hadjáratának megindítása óta, jelentette a BBC.

Újabb veszteség

Egy héten belül ez már a második magas rangú ETA-tag, akit a francia hatóságok letartóztatnak. Csütörtökön a francia rendőrök újból őrizetbe vették az ETA másik feltételezett katonai vezetőjét, Ibon Frenandez Iradit a dél-franciaországi Mont-de-Marsan mellett. A férfi 2002 decemberében szökött meg egy francia őrszobáról a tetőablakon keresztül. A francia ügyészek a férfit gyilkossági kísérlettel és terrorista kapcsolatokkal vádolják.